Solstițiul de iarnă sau Ziua în care Soarele stă pe loc. Iată cele mai intrigante superstiții și obiceiuri legate de acest eveniment!
Anul acesta, solstițiul de iarnă are loc pe 21 decembrie și marchează perioada de 24 de ore cu cele mai puține ore de lumină din emisfera nordică, cunoscută și ca cea mai scurtă zi a anului sau cea mai lungă noapte. Cuvântul „solstițiu” provine din latinescul „sol” (Soare) și „sistere” (a sta). Cu alte cuvinte, „Ziua în care Soarele stă pe loc.”
Solstițiul de iarnă a fost celebrat de multe culturi din întreaga lume de-a lungul secolelor, fiind asociat cu diverse activități și mituri. Multe dintre aceste mituri au ca temă principală reînnoirea și triumful luminii asupra întunericului.
Zeitatea scandinavă Beiwe este asociată cu sănătatea și fertilitatea. Se credea că ea călătorea pe cerul nopții într-o structură din oase de ren, împreună cu fiica sa, Beiwe-Neia, pentru a readuce vegetația pe care se hrăneau renii. Din acest motiv, Beiwe era venerată în această perioadă a anului.
Deochiul - mituri și practici tradiționale împotriva energiei negative
Tradiția bușteanului de Yule, păstrată de mulți până în zilele noastre, își are originea într-o sărbătoare păgână scandinavă de iarnă, unde buștenii Juul erau arși pentru a simboliza căldura și proprietățile vitale ale Soarelui care revine. Se credea că bușteanul Yule avea efecte magice, ajutând soarele să strălucească mai puternic.
Alte festivaluri de iarnă includ Festivalul Soyal al indienilor Hopi, celebrarea poloneză Gody, sărbătoarea Brumalia din Grecia și celebrarea hindusă Makar Sankranti.
Apropiindu-ne de poveștile despre copaci, este fascinant mitul Regelui Stejar și al Regelui Ilice, care reprezintă vara și iarna, fiind într-o luptă continuă pentru controlul anotimpurilor. Regele Stejar atinge apogeul puterii sale în timpul verii, când frunzișul său este bogat, dar pe măsură ce vine iarna și își pierde frunzele, Regele Ilice își recapătă puterea, ajungând la apogeu de solstițiul de iarnă.
Spiritele întunecate cutreieră pământul de solstițiul de iarnă
Shab-e Yalda, festivalul iranian care celebrează nașterea zeului Soare antic ce a triumfat asupra întunericului, are loc în cea mai lungă noapte a anului. Această sărbătoare include un ospăț cu pepene verde, nuci și semințe de rodie. De asemenea, simbolistica luminii și întunericului susține credința că spiritele rele sunt mai puternice în această noapte. Mituri similare există și în folclorul celtic și germanic.
OPT SUPERSTIȚII ale lunii februarie care te vor surprinde
Iată câteva superstiții asociate acestui eveniment!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Sfântul Apostol Andrei,...
Iată ce rugăciuni poți rosti...
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Uneori, tăcerea ascunde cele...