Victor Rebengiuc la filmul 'Chipuri', prezentat la Sala Union: Mie mi-e greu să vorbesc despre mine
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Filmul este parte a unui proiect purtând marca Laurenţiu Damian, care a cuprins alte filme cu mari personalităţi din teatru şi film, precum Elisabeta Bostan, Sanda Manu, Valeriu Moisescu, Mircea Daneliuc.

Documentarul 'Chipuri: Victor Rebengiuc', realizat de Laurenţiu Damian, a fost proiectat, luni seară, la Sala Union a Cinematecii Române, în prezenţa celui evocat şi a ministrului Culturii, Raluca Turcan. 'Emoţionant. Am venit în primul rând în calitate de om care a crescut, s-a educat cu imaginea marelui Victor Rebengiuc pe ecrane şi mă bucur că pot să fiu parte într-un proiect în care momentele magice în decursul timpului au fost adunate la un loc şi ne îmbogăţesc sufletul. E un film pe care mi-aş dori să îl promovez cât mai mult. Suntem acum într-un proces de întărire a industriei cinematografice, iar partea aceasta de distribuţie a unor producţii speciale face parte din priorităţile pe care le avem de a ajunge la cât mai mulţi oameni. Şi mi-aş dori ca un număr cât mai mare de români să vadă acest film pentru că ies îmbogăţiţi din această experienţă', a declarat, după proiecţie, pentru AGERPRES, ministrul Raluca Turcan.

Realizatorul documentarului, Laurenţiu Damian, a precizat, la rândul său, pentru AGERPRES, că 'este vorba de un film documentar, varianta artă-eseu, care prezintă, practic, un interviu special obţinut de la maestrul Victor Rebengiuc'. El a menţionat că la acest interviu 's-au alăturat imagini din teatru, din filme, de fapt imagini care reprezintă o carieră în care Victor Rebengiuc a interpretat atâtea personaje, atâtea chipuri, atâtea destine, cum foarte rar se întâmplă nu doar în cinematografia şi în teatrul românesc, ci în filmul şi teatrul mondial'. 'Vedem un Victor Rebengiuc sincer, vedem un Victor Rebengiuc care îşi analizează cu mare atenţie cariera şi viaţa, un Victor Rebengiuc modest, nu în ultimul rând vedem un Victor Rebengiuc puţin trist pentru că vine o vreme şi vine o vârstă când nu mai poţi să faci ceea ce făceai la început. Dar el ce face acum cu ultimul lui rol - Tatăl - este remarcabil şi memorabil', a spus Damian.

Filmul este parte a unui proiect purtând marca Laurenţiu Damian, care a cuprins alte filme cu mari personalităţi din teatru şi film, precum Elisabeta Bostan, Sanda Manu, Valeriu Moisescu, Mircea Daneliuc. 'Sunt filme care îşi vor avea valoarea în timp şi oamenii vor putea să audă vorbele lor, să vadă portretele lor în timp. Cu fiecare an care trece aceste filme vor avea o valoare antropologică', a mai afirmat Laurenţiu Damian. Prezent la proiecţie, împreună cu cea care i-a stat alături pe scenă şi în viaţă, actriţa Mariana Mihuţ, maestrul Victor Rebengiuc a mărturisit că îi este greu să vorbească despre sine. 'Mie mi-e greu să vorbesc despre mine, pentru că, în general, sunt nemulţumit de mine. Am aşteptări mai mari decât am posibilităţi şi din cauza asta nu vreau nici să vorbesc despre mine, nici să mă văd pe mine... Dar acum, cât mai am aşa, puţin, până când voi dispărea de pe lumea aceasta, am zis s-o fac pentru Laurenţiu. Nu pot să mă văd, nici în filme, nici în oglindă. Mă rad cu greutate din cauza asta. Nu-mi place de mine, ce să fac. Voiam să fie altceva, totdeauna voiam să fie altceva decât a ieşit. Un gând acum? Că nu mai am nicio speranţă. Asta e tristeţea mea. Nu mai am nicio speranţă. S-a terminat', a declarat actorul pentru AGERPRES.

Potrivit realizatorilor, documentarul 'Chipuri: Victor Rebengiuc' este o fuziune între căldura confesiunii dintr-un interviu şi forţa imaginilor de arhivă, care exemplifică diversitatea rolurilor abordate de maestrul Rebengiuc. 'Provocarea acestui film este ca spectatorul să perceapă fenomenul prin care faţa omului Victor Rebengiuc preia subtil, gradat caracteristicile personajelor sale. Filmul are această capacitate de a aduce într-un spaţiu emoţional Actorul şi câteva dintre Chipurile sale', se mai arată în sinopsisul producţiei. Filmul este produs de Ministerul Culturii şi Studioul Video Art, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Arhivei Naţionale de Filme.

Sursă: AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Andreea Rotaru)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Sursă foto: Pexels

Vești bune Taur, Scorpion și Capricorn. Probleme pentru Gemeni și Balanță

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia cu probleme financiare

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia cu haos la locul de muncă

freepik.com

Horoscop internațional. Ce îi așteaptă pe Berbeci, Gemeni și Lei în luna mai?

pixel