Va fi scos la licitație un document scris de mână de Albert Einstein
Autor: astrosens Team
Data publicării:
Un manuscris ce "documentează geneza teoriei relativităţii generale" a lui Einstein va fi scos la licitaţie la Paris.

Unul dintre manuscrisele pregătitoare pentru teoria relativităţii generale a lui Albert Einstein, document a cărui valoare este estimată la o sumă cuprinsă între două şi trei milioane de euro, va fi scos la licitaţie marţi la Paris, informează AFP duminică, scrie Agerpres. 

"Acesta este, fără îndoială, cel mai preţios manuscris al lui Einstein propus vreodată la licitaţie", se arată într-un comunicat al Christie's, unde va avea loc vânzarea pentru casa Aguttes.

Documentul are 54 de pagini



Documentul este un manuscris olograf de 54 de pagini scris în 1913 şi 1914, la Zurich (Elveţia), de celebrul fizician de origine germană şi de colaboratorul şi confidentul său, Michele Besso.

Potrivit Christie's, datorită acestui inginer elveţian "manuscrisul ne-a parvenit, aproape miraculos: Einstein probabil nu s-ar fi obosit să păstreze ceea ce i s-ar fi părut probabil doar o ciornă".

După teoria relativităţii restrânse, prin care a demonstrat în 1905 celebra formulă E=mc2, Einstein a început să lucreze la o teorie a relativităţii generale.

Această teorie a gravitaţiei, publicată în cele din urmă în noiembrie 1915, a revoluţionat înţelegerea asupra universului.

Simbol al geniului ştiinţific



Decedat în 1955 la vârsta de 76 de ani, Einstein a devenit un simbol al geniului ştiinţific, dar şi o figură pop, cu celebra sa fotografie din 1951 în care scoate limba.

La începutul anului 1913, el şi Besso "abordează una dintre problemele cu care comunitatea ştiinţifică se confrunta de zeci de ani: anomalia orbitei planetei Mercur", menţionează Christie's. Cei doi oameni de ştiinţă au găsit rezolvarea acestei enigme. Aceasta nu se află în calculele din acest manuscris, care include "o serie de erori ce au trecut neobservate". După ce Einstein le-a descoperit, nu i-a mai păsat de această ciornă, păstrată însă de Besso.

"Documentele ştiinţifice olografe ale lui Einstein din această perioadă şi, în general, de dinainte de 1919, sunt extrem de rare", a subliniat Christie's.

Geneza teoriei relativităţii



"Fiind una dintre cele două ciorne ce documentează geneza teoriei relativităţii generale şi care ne-au parvenit, aceasta este o mărturie extraordinară a activităţii lui Einstein şi ne permite o plonjare fascinantă în mintea celui mai mare om de ştiinţă din secolul XX", a precizat casa de licitaţii.

Celălalt document cunoscut din această perioadă crucială în activitatea de cercetare a fizicianului, cunoscut sub numele de "Caietul de la Zurich" (sfârşitul anului 1912 - începutul anului 1913), se află în arhivele Einstein de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Israel. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Un leu a evadat de la circ în Italia

Un leu a provocat haos în apropierea Romei, după ce a...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care scapă din orice bucluc financiar

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care nu trebuie să dea vrabia din mână pentru cioara de pe gard

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop de weekend pentru Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să se răsfețe!

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop de weekend pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie se va gândi doar la bani!

pixel