Ziua internaţională a bărbaţilor este sărbătorită pe 19 noiembrie! Cărui bărbat din viața ta îi ești recunoscător/oare?
Urme fosilizate de picioare, și în cazuri mai rare urme de mâini, pot fi găsite peste tot în lume, lăsate în timp ce oamenii își duceau traiul zilnic, păstrate de procese geologice uimitoare. Acum, o echipă internațională de cercetători a descoperit urme antice de mâini și picioare în platoul tibetan, lăsate în urmă de copii.
Cercetătorii susțin că aceste urme reprezintă cel mai vechi exemplu de artă parietală. Arta parietală înseamnă picturi, desene și inscipții făcute pe suprafețe din rocă, adică ce am putea găsi într-o peșteră. Însă, urmele din Tibet nu se află într-o peșteră.
Calcarul pe care au fost imprimate aceste urme datează din 169.000 – 226.000 î.Hr., iar asta face ca situl să fie cel mai vechi exemplu cunoscut de acest tip de artă din întreaga lume.
Are the imprints on this travertine panel the earliest evidence of art? Provocative work from Quesang on the Tibetan Plateau dating this handprint/footprint panel between 169,000 and 226,000 years ago https://t.co/skBuTGVbT7 pic.twitter.com/rV9QWZG2fJ
— John Hawks (@johnhawks) September 15, 2021
Situl ar putea oferi cele mai timpurii dovezi ale oamenilor și altor membri din Homo genus aflați la mare înălțime pe platoul tibetan. Descoperirea mai evidențiază și faptul că, de fapt, copiii au fost unii dintre cei mai timpuri artiști.
Urmele de mâni sunt găsite de obicei în peșterile preistorice. De obicei, mâna este folosită ca șablon, pigmentul fiind împrăștiat în jurul său. Peșterile din Indonezia, Spania sau Sulawesi au printre cele mai frumoase și mai vechi exemple cunoscute din lume.
În platoul tibetan, o echipă coordonată de David Zhang de la Universitatea Guangzhou din China a găsit urme de mâini și picioare conservate în travertinul de la un izvor termal. Travertinul este un calcar de apă dulce, deseori folosit ca material de construcție și ornament, iar în cazul de față fiind depozitat de apele fierbinți.
Cinci urme de mâini și cinci de picioare par să fi fost imprimate cu atenție aici, cel mai probabil de către doi copii, judecând după dimensiunea urmelor. Urmele nu au fost lăsate în timpul mersului și par să fi fost imprimate în mod intenționat, scrie Science Alert.
Copilul care ar fi făcut urmele de picioare avea probabil în jur de șapte ani, în timp ce copilul care a făcut urmele de mâini era ceva mai în vârstă, posibil 12 ani. Estimările de vârstă sunt bazate pe dimensiunea urmelor.
Nu se știe dacă urmele au fost făcute în timp ce copiii se jucau în noroi, însă cercetătorii susțin că ce au lăsat în urmă este o operă de artă, sau graffiti preistoric. Totodată, altitudinea la care au fost găsite urmele este incredibilă. Cercetătorii au găsit urmele la peste 4.200 de metri altitudine, iar aici ar fi fost frig chiar și într-o perioadă interglaciară.
Erau acești copii membri ai speciei noastre, Homo sapiens, sau membri ai unei alte specii umane dispărute? Nu există niciun indiciu în urmele de mâini și picioare care să elucideze acest mister. Totuși, copiii ar fi putut face parte dintr-un grup de oameni enigmatici numiți denisovani, având în vedere alte rămășițe scheletice găsite recent în platou, scrie Descopera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Vor fi sau nu temperaturi apropiate de normalul...
Vremea se anunță tot mai caldă în săptămâna viitoare,...
Apar noi dovezi că Marte a fost în urmă cu multe...
Astrologul Daniela Simulescu...
Pluto, planeta legată de...
Să vedem ce urmează pentru...