Un vas getic plin cu monede romane, a fost descoperit la marginea localităţii constănţene Ciobăniţa
Autor: , Astrosens Team | Dată: 21 ian 2023, 15:26
Azi avem și prima Lună Nouă din anul 2023. Majoritatea oamenilor sunt aliniați inconștient cu această energie, tinzând să creeze noi obiceiuri, să facă descoperiri sau să înceapă proiecte noi. Iată ce vești avem din țară!

Odată cu Prima Lună Nouă din 2023, vine un moment potrivit pentru a ne face planuri sau pentru noi începuturi. Dar trebuie să avem grijă la motivația din spatele lor. Când vorbim despre o Lună Nouă, este și o perioadă ideală pentru noi intenții sau ritualuri.

Ce a fost descoperit azi în Județul Constanța?

Un vas antic din ceramică, plin cu monede, a fost găsit în pământ la marginea localităţii constănţene Ciobăniţa, la aproximativ o jumătate de metru adâncime, de un bărbat care efectua căutări în zonă cu detectoare de metale, a informat sâmbătă Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de IPJ, poliţişti de la Secţia 9 Rurală Topraisar au fost sesizaţi, prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că ar fi găsit, în extravilanul localităţii Ciobăniţa, o oală în care se află mai multe monede antice.

La faţa locului s-au deplasat poliţişti ai Serviciului Investigaţii Criminale, împreună cu arheologi de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. 'În urma verificărilor s-a stabilit faptul că 3 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 34 şi 46 de ani, au efectuat detecţii în zona extravilanului localităţii Ciobăniţa, comuna Mereni, iar la un moment dat au găsit, îngropat la aproximativ 60 de centimetri de sol, un vas antic din ceramică, plin cu monede antice.

Totodată, lângă acest vas au fost descoperite mai multe fragmente ceramice şi metalice, precum şi o monedă similară celor din vas. Din examinarea preliminară efectuată la faţa locului a reieşit faptul că vasul este de provenienţă getică (secolul al III-lea d.Hr.), iar monedele sunt de provenienţă romană (secolul al III-lea d.Hr.)', se arată în comunicat. Obiectele găsite au fost lăsate în custodia arheologilor Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Cei trei bărbaţi sunt deţinători de detectoare de metale, autorizaţi de IPJ Constanţa, iar zona unde a fost făcută descoperirea nu este înregistrată ca fiind sit arheologic în Lista Monumentelor Istorice şi nici în Repertoriul Arheologic Naţional.

Sursa: AGERPRES (AS - autor: Nona Jalbă, editor: Georgiana Tănăsescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Zilele Filmului Chinezesc în România: unde se vor desfășura?

Anul Nou Chinezesc a început la 22 ianuarie 2023 și va...


Cele mai noi articole

Top citite
Freepik.com

Mesajele astrelor pentru PATRU zodii. Iubire de sine pentru Berbec, dinamism pentru Gemeni. Fecioarele trebuie să delege, Peștii au nevoie de disciplină

https://pixabay.com/

Mesajele astrelor pentru PATRU ZODII. Racii trebuie să aibă grijă la bani, Balanțele la excesul de zel. Săgetătorii pot avea tensiuni cu partenerul, la Capricorni apar negocieri

https://pixabay.com/

Luna Plină în Leu de pe 5 februarie. Daniela Simulescu vorbește despre aspecte copleșitoare și situații tensionate - VIDEO

Freepik.com

Cele PATRU zodii care vor fi afectate de Luna Plină în Leu de pe 5 februarie

Cross parteneri