Ce au în comun Shakespeare și o maimuță? Teoriile spun una, iar matematicienii alta!
Doi matematicieni au contestat...
Marte și-a terminat retrogradarea în semnul Gemenilor și a reluat mersul direct, pe 12 ianuarie. Pe 25 martie, Marte iese de tot din Gemeni și va intra în Rac.
O formaţiune geologică ciudată, care seamănă cu un cap de urs, a fost observată pe suprafaţa planetei Marte de NASA, relatează azi AFP. Aceasta dă impresia unui chip de ursuleţ. Întreaga formaţiune se întinde pe doi kilometri.
Fotografia neobişnuită a fost surprinsă luna trecută de satelitul Mars Reconnaissance Orbiter al agenţiei spaţiale americane, care orbitează Planeta Roşie având la bord camera de înaltă rezoluţie HiRISE, cea mai puternică trimisă vreodată de umanitate în sistemul solar.
'Un urs pe Marte?', este întrebarea de pe contul de Twitter al proiectului HiRISE, care a postat fotografia săptămâna trecută. Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Arizona, care conduc proiectul, chipul animalului este de fapt format din 'două cratere', ce formează ochii, şi o 'movilă' care seamănă cu un bot.
Aceste elemente sunt înconjurate de o 'fractură circulară', ce delimitează contururile capului şi ar putea fi formate dintr-un depozit de lavă sau noroi.
Camera HiRISE este unul dintre cele şase instrumente aflate la bordul acestui satelit al NASA, care orbitează Marte din 2006. Camera de înaltă precizie permite realizarea de fotografii deosebit de detaliate, utile pentru cartografierea suprafeţei 'Planetei roşii' în vederea viitoarelor misiuni realizate cu roboţi sau cu echipaje umane.
Timp de zece ani, oamenii de ştiinţă care gestionează proiectul au reuşit, spre exemplu, să fotografieze avalanşe pe Marte şi au descoperit urme întunecate care ar putea fi apă sărată ce se scurge de-a lungul ravenelor.
Ei au observat, de asemenea, vârtejuri de praf pe suprafaţa Planetei Roşii şi o altă formaţiune geologică ce seamănă cu insigna flotei stelare Starfleet de explorare a spaţiului din universul Star Trek.
Sursa: AGERPRES (AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mihaela Moise)
Îți recomandăm să citești și: Rezultatele recensământului de iarnă al păsărilor de apă din ianuarie 2023
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Doi matematicieni au contestat...
Mai mulţi poeţi din 12 ţări,...
Începe sezonul Săgetătorului....
Cum va fi 2025 pentru...
Mercur a intrat în semnul...