Ziua internaţională a bărbaţilor este sărbătorită pe 19 noiembrie! Cărui bărbat din viața ta îi ești recunoscător/oare?
Cercetătorii de la Observatoarele Astronomice Naţionale din cadrul Academiei chineze de ştiinţe (NAOC) au analizat particule de rocă de zece până la cinci sute de microni (un sfert din grosimea unui card de credit) şi au ajuns la concluzia că prezintă în mare caracteristicile rocilor bazaltice. Însă, spre deosebire de rocile bazaltice bogate în magneziu şi în fier de pe Terra, bazaltul selenar este sărac în magneziu şi foarte bogat în oxid de fier.
"Poate fi vorba despre o nouă clasă de bazalt" a declarat Li Chunlai, coordonatorul studiului, cercetător în cadrul NAOC. El a adăugat că noul tip de bazalt este diferit de cel din mostrele adunate în cadrul misiunilor selenare anterioare, ceea ce ar putea conduce la o mai bună înţelegere a vulcanismului selenar.
Mostrele selenare provenite din misiunile Apollo şi Luna, desfăşurate în urmă cu mai multe decenii, au oferit informaţii cu privire la istoria şi evoluţia Lunii, însă acestea au fost recoltate din regiuni aflate la latitudini joase şi nu sunt reprezentative pentru cele mai răspândite tipuri de suprafeţe selenare, conform lui Li.
Misiunea chineză Chang'e-5 contribuie la îmbunătăţirea diversităţii mostrelor selenare de care dispune omenirea, pentru că a recoltat roci şi regolit dintr-o regiune aflată la o latitudine mijlocie - regiunea plană şi întunecată denumită "Ocean of Storms" (Oceanul furtunilor n.r.). Oamenii de ştiinţă sunt de părere că din acest motiv este foarte probabil ca aceste mostre să conţină dovezi ale celei mai timpurii activităţi vulcanice pe satelitul Pământului.
"Aceste mostre vor deschide o nouă eră pentru ştiinţele selenare", a apreciat Li.
Sonda Chang'e-5 a revenit pe Pământ la 17 decembrie 2020, având la bord un total de 1.731 de grame de mostre selenare - în special roci şi regolit de la suprafaţa Lunii. Administraţia Spaţială chineză a trimis aproximativ 17 grame din aceste mostre unui număr de 13 instituţii care au aplicat pentru a participa la acest program de cercetare, transmite Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Vor fi sau nu temperaturi apropiate de normalul...
Vremea se anunță tot mai caldă în săptămâna viitoare,...
Apar noi dovezi că Marte a fost în urmă cu multe...
Iată câteva previziuni...
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Decembrie promite să fie o...
Astrologul Daniela Simulescu...
2025 se apropie cu pași...