Chinezii au descoperit că pe Marte a existat un imens ocean
Apar noi dovezi că Marte a fost în urmă cu multe...
Efectul este unul îngrijorător. La oameni, poluarea fonică a fost legată de riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, problemelor mentale sau nedezvoltarea cognitivă la copii. În sălbăticie, zgomotul interferează cu orientarea în spaţiu a animalelor, cu împerecherea, cu comunicarea şi poate duce la surzire. "Pierdem capacitatea de a auzi natura fără toate zgomotele zilnice", a explicat Matt Mikkelsen, unul dintre cei care se ocupă de înregistrarea sunetelor din natură.
Acesta face parte dintr-un ONG numit Quiet Parks International, care vrea să identifice şi să păstreze ultimele locuri cu adevărat liniştite de pe planetă. Şi pentru ca un astfel de loc să fie eligibil pentru includerea pe listă, este necesar să nu se audă niciun zgomot din sursă umană timp de 15 minute. Mikkelsen are misiunea de a se deplasa în astfel de locuri şi de a asculta şi înregistra natura, cu microfoane de mare sensibilitate.
Un astfel de loc este Zona Sălbatică Boundary Waters Canoe din nord-estul statului Minnesota. Nu sunt maşini, bărci cu motor, electricitate sau semnal la telefon, iar astfel de tehnologii nici nu sunt permise în rezervaţia de un milion de hectare. Dar, odată ce a ascultat înregistrarea, Mikkelsen a putut auzi sunetul avioanelor comerciale care trec pe deasupra zonei. În plus, spune el, păsările din zonă încearcă să acopere zgomotul avioanelor. "De fiecare dată când un avion trece pe deasupra, păsările se întrec pentru un loc pe spectrul frecvenţelor", spune el.
Zona din Minnesota este una dintre cele 260 de astfel de zone cu potenţial din lume, iar echipa de la ONG va analiza înregistrările şi va decide dacă pot fi catalogate drept zone extrem de liniştite.
Pentru moment, doar trei astfel de zone au fost incluse pe listă. Este vorba despre râul Zabalo din Amazonul ecuadorian, Parcul Naţional Yangmingshan din Taiwan şi Hampstead Heath, din Londra, scrie CNN.
Şi unele oraşe ar putea fi incluse pe o astfel de listă, dar asta depinde de nivelul de zgomot produs de trafic, dar şi dacă are sau nu locuri pietonale liniştite.
Prin acţiunile sale, Quiet Parks vrea să încurajeze păstrarea unei astfel de zone prin recunoaşterea sa internaţională, creşterea ecoturismului şi, astfel, prin stimularea autorităţilor locale de a păstra zona în starea sa naturală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Apar noi dovezi că Marte a fost în urmă cu multe...
Pe o plajă din Tasmania, zeci...
Produsele din canabis devin...
Protestatarii fac parte din...
Un leu a provocat haos în apropierea Romei, după ce a...
Iată câteva previziuni...
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Astrologul Daniela Simulescu...
2025 se apropie cu pași...