Un nepalez cu ambele picioare amputate a escaladat Muntele Everest
Autor: astrosens Team
Data publicării:
Un fost membru al brigăzii britanice Gurkha, Hari Budha Magar, cu ambele picioare amputate deasupra genunchiului, a escaladat Muntele Everest, a anunţat duminică un membru al echipei sale, relatează AFP.

"A ajuns pe vârful Sagarmatha vineri, în jurul orei 15:00 (ora Nepalului). După ce a reuşit să ajungă pe vârf, el a coborât în tabăra de bază şi se va întoarce la Kathmandu mâine (luni)", a declarat Him Bista pentru AFP, folosind numele nepalez pentru Everest.

Hari Budha Magar, în vârstă de 43 de ani, şi-a pierdut ambele picioare după ce călcat pe un dispozitiv exploziv în timp ce se afla în misiune în Afganistan în 2010, ca membru al Brigăzii Gurkha, o unitate de soldaţi nepalezi din cadrul armatei britanice.

Doar două persoane cu picioarele amputate sub genunchi au mai escaladat Everestul: neo-zeelandezul Mark Inglis în 2006 şi chinezul Xia Boyu în 2018.

Nepalezul folosea totuși proteze



Cu ajutorul protezelor ortopedice, Magar a escaladat deja mai multe vârfuri, printre care Muntele Toubkal din Maroc, Ben Nevis din Scoţia şi Mont Blanc în Europa.

Însă, fostul caporal a fost împiedicat timp de câţiva ani să urce pe cel mai înalt munte din lume din cauza unei legi nepaleze care interzice alpinismul persoanelor cu ambele picioare amputate, precum şi celor nevăzătoare.

Curtea Supremă din Nepal a anulat legea - care nu era în vigoare când Mark Inglis a escaladat vârful de 8.849 de metri - în 2018, sub presiunea, printre alţii, a lui Magar.

"Atât timp cât îţi poţi adapta viaţa la vreme şi la situaţie, totul este posibil, nu există limită, cerul este limita", a declarat Magar pentru AFP în aprilie, înainte de a merge în tabăra de baza de pe Everest.

Pe site-ul său, ascensiunea sa este prezentată sub sloganul "fără picioare, fără limite", relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care scapă din orice bucluc financiar

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care nu trebuie să dea vrabia din mână pentru cioara de pe gard

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care nu trebuie să ceară luna de pe cer

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să înțeleagă că nu i se cuvine totul!

pixel