Un mare sfânt este pomenit astăzi in calendarul ortodox! De ce se aprind lumânări pentru sănătatea părinților?
Autor: Gentiana Mocanu-Pavel
Data publicării:
Astăzi avem sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox. Ce sfânt este pomenit?

Astăzi, 5 septembrie, este ziua în care creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Zaharia a fost un preot drept și temător de Dumnezeu, cunoscut pentru viața sa sfântă și pentru rolul său în istoria mântuirii, fiind tatăl celui care a pregătit calea pentru Mântuitorul Iisus Hristos.

Este o zi în care mulți credincioși aprind lumânări pentru sănătatea părinților, cerând mijlocirea Sfântului Zaharia pentru protecția și binecuvântarea familiei, mai ales pentru părinți. În tradiția creștină, aprinderea lumânărilor simbolizează rugăciunea care se înalță la Dumnezeu, lumina fiind un semn al prezenței și iubirii divine.

Dacă ai ocazia să aprinzi o lumânare astăzi, aceasta poate fi un act frumos de rugăciune pentru sănătatea părinților, precum și un mod de a aduce recunoștință pentru darurile pe care le-ai primit de la ei. Iar dacă nu mai sunt în viață, poți, de asemenea, să aprinzi o lumânare și să te rogi pentru odihna lor.

Sfântul Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, este una dintre figurile importante din Noul Testament, fiind menționat în Evanghelia după Luca. El a fost preot din seminția lui Levi și a trăit în vremea împăratului Irod cel Mare. Împreună cu soția sa, Elisabeta, trăiau o viață dreaptă înaintea lui Dumnezeu, dar erau fără copii, ceea ce era considerat o rușine în acea vreme.

Într-o zi, în timp ce oficia în Templu, i-a apărut Arhanghelul Gavriil și i-a spus că Elisabeta va naște un fiu, pe care va trebui să-l numească Ioan. Zaharia s-a îndoit de această veste, dat fiind că atât el, cât și soția sa erau înaintați în vârstă. Drept urmare, Arhanghelul i-a spus că va rămâne mut până la nașterea copilului, ca semn al necredinței sale.

Când Elisabeta a născut, la opt zile după naștere, rudele și vecinii au venit să-l numească pe copil. Zaharia, încă mut, a cerut o tăbliță și a scris: „Numele lui este Ioan.” În acel moment, limba i s-a dezlegat și a început să vorbească, lăudându-L pe Dumnezeu.

Se crede că Sfântul Zaharia a fost martirizat de soldații regelui Irod, care căutau să omoare copiii din Bethleem după nașterea lui Iisus. Zaharia a refuzat să dezvăluie locul unde se afla fiul său Ioan și a fost ucis chiar în curtea Templului.

Rugăciune către Sfântul Zaharia

„Sfinte Proroc Zaharia, cel ce ai fost vrednic de a fi tatăl celui mai mare dintre născuți din femeie, Sfântul Ioan Botezătorul, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi păcătoșii, ca prin mijlocirea ta să primim iertarea păcatelor și luminarea minții. Ajută-ne să fim tari în credință și smeriți în fața încercărilor vieții, asemenea ție.

Dăruiește-ne, Sfinte Zaharia, curajul de a înfrunta îndoielile și puterea de a urma calea Domnului, chiar și atunci când nu înțelegem toate căile Sale. Fie ca, prin rugăciunile tale, să primim binecuvântările lui Dumnezeu pentru sănătatea și mântuirea noastră și a celor dragi nouă. Amin.”

Mesajele îngerilor pentru fiecare zodie în luna septembrie. „Nu te teme să gândești diferit!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Horoscop 16 septembrie 2024. Zodia care va pune gaz pe foc

Cu ce ne întâmpină astrele la început de săptămână?

Horoscop 16 septembrie 2024. O zodie va fi cu capul în nori

Care sunt recomandările zilei pentru ultimii șase...


Top citite
Sursă foto: Freepik

Ce aduce Sezonul Balanței pentru fiecare zodie/ascendent până pe 23 octombrie

Sursă foto: Freepik

Horoscop final de an 2024. Previziunile astrale pentru Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător și Pești

freepik.com

Eclipsa de Lună de pe 18 septembrie. Revelații și schimbări pentru TOATE zodiile

Sursă foto: Freepik

Marte activează axa karmă-destin. Patru zodii vor primi lecții

pixel