Ziua internaţională a bărbaţilor este sărbătorită pe 19 noiembrie! Cărui bărbat din viața ta îi ești recunoscător/oare?
Suntem într-o perioadă în care avem și Nodul Sud în Scorpion unde va rămâne până în iulie 2023. Acesta scoate la suprafață o serie de traume. Vorbeşte despre moarte, despre criză, despre resurse, despre pierderea puterii, a controlului, despre intimitate, despre sexualitate şi oarecum, despre probleme psihice, despre abandon, trădare, anxietate, paranoia. În acest context, apare din ce în ce mai des nevoia de a discuta despre sănătatea noastră mintală.
mai multe despre Nodul Sud în Scorpion AICI!
PTSD este se traduce prin tulburarea de stres post-traumatic, adică o tulburare care apare atunci când o persoană a trecut printr-un eveniment șocant, înfricoșător sau periculos. În plus, frica declanșează multe schimbări în câteva fracțiuni de secundă în organism, pentru a ajuta la apărarea împotriva pericolului sau pentru a-l evita.
Despre PTSD, definiția exactă, simptome, cauze și tratament a vorbit psihologul Radu Leca, care transmite un mesaj puternic în societate.
„Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă sindromul de stres post-traumatic, PTSD, este necesar să definim de la bun început noțiunea de traumă sau traumatism, respectiv care este evenimentul traumatizant”, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, psihologul Radu Leca.
Cauzele PTSD:
- Tot ceea ce înseamnă boală, a partenerului sau a noastră, a membrilor familiei, inclusiv a celei extinse;
- Tot ceea ce înseamnă atac fizic;
- Accident de mașină sau de motocicletă;
- În sine pandemia reprezintă o traumă extinsă pe care subiectul o simte și o să o resimtă pentru următorii ani de zile;
- Divorțul și pierderea unei persoane dragi. „Până în anul 2018, studiile arătau că undeva, între 4 și 5% dintre români erau post-traumatizați. Acum, vă garantez, că cifrele sunt mult mai mari de 50%”, a spus Leca.
De asemenea, psihologul a punctat un lucru, de care spune „că nu trebuie ne sperie, ci trebuie doar subliniat”, și anume, că ”în urma unui accident sau a unui eveniment negativ, nu toate persoanele care sunt implicate în acest tip de accident intră în stres post-traumatic. Există oameni care sunt extrem de puternici emoțional și care nu au nicio problemă cu stresul post-traumatic”.
SIMPTOME
Manifestările PTSD sunt diferite, de la o persoană la alta, în funcție de sensibilitatea acesteia.
- Insomniile.
- Reacțiile la zgomote. De exemplu, un zgomot puternic care se întâmplă pe lângă subiectul care este diagnosticat cu PTSD, îl poate transforma pe acesta într-un om care reacționează extrem.
„O ușă trântită, în spatele subiectului cu PTSD, îl va face să se rotească și să se îndrepte spre ușă pentru a vedea ce este după aceasta”, a mai spus Leca.
Mai mult, acesta a precizat că o altă manifestare este dată de dificultatea subiectului de a adormi. „Subiectul are gânduri rele, care i se multiplică în minte și își induce, practic, o stare de neliniște înainte de momentul de a adormi.
- Remodelare a imaginii de sine, în raport cu ceilalți, în prezența stresului post-traumatic, respectiv izolarea de colegi și de familie.
Astfel, subiectul diagnosticat cu PTSD „se izolează, cu de la sine putere, de ceilalți colegi de muncă/școală sau de familie, ca să nu interacționeze cu ei. Scopul lui este foarte clar. Să nu ofere răspunsuri la întrebările ce i se pot adresa.
De asemenea, el nu se izolează doar de colegi sau de familie, el se izolează de orice tip de activitatea care ar putea să îl pună într-o formă de dificultate anume. Practic, el nu vrea să mai facă nimic”, a mai spus psihologul.
- Gânduri repetitive. „Subiectul regândește evenimentul negativ, de zeci de ori, crezând că are o soluție sau o scăpare. Nu înseamnă că și reușește asta”, mai spune Leca.
Impactul războiului din Ucraina asupra populației. Sfat important pentru noi toți
„Stresul care apare în urma amenințării războiului este însoțit de anxietate, depresie sau abuz de substanțe indiferent de vârstă. Războiul reprezintă, începând din februarie, cea mai mare amenințare dn punct de vedere al sănătății mintale. Atât a est-europenilor, cât și a occidentalilor. Fiindcă un om a reușit să dea o lume peste cap. În baza ideii de putere, milioane de oameni suferă”, a mai spus psihologul.
Găsiți articolul integral, dar și sfatul psihologului legat de PTSD pe DCMedical!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Vor fi sau nu temperaturi apropiate de normalul...
Vremea se anunță tot mai caldă în săptămâna viitoare,...
Apar noi dovezi că Marte a fost în urmă cu multe...
Iată câteva previziuni...
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Astrologul Daniela Simulescu...
2025 se apropie cu pași...