Sute de milioane de păsări au dispărut din Europa în ultimii 40 de ani
Autor: astrosens Team
Data publicării:
620 de milioane de păsări individuale au dispărut din Europa în ultimii 40 de ani.

Relația strânsă a omenirii cu păsările datează din urmă cu zeci de mii de ani. De la pescuit și vânat, confortul oferit pe timpul somnului și mesageri loiali pe distanțe lungi, acești dinozauri moderni ne-au oferit numeroase servicii incredibile, în afara faptului că pot fi și sursă de hrană, de-a lungul existenței noastre.

Totuși, una din șase păsări a dispărut din Europa începând cu anii 1980, arată un nou studiu. Astfel, ajungem la pierderea a cifrei uimitoare de 620 de milioane de păsări individuale în ultimii 40 de ani.

„Este îngrijorător faptul că s-a întâmplat aproape fără să știm, invizibil, în liniște”, a spus Richard Gregory, de la Royal Society for the Protection of Birds (RSPB).

Aparent omniprezente, populațiile de vrăbii mici și adorabile și-au înjumătățit numărul începând cu anii 1980. De asemenea, momentan mai există aproape 75 milioane de grauri, un declin de 60%. Majoritatea scăderilor au afectat specii asociate cu medii agricole și pășuni, însă fenomenul afectează și zonele urbane.

„Păsările comune devin tot mai puțin comune”

„Păsările comune devin tot mai puțin comune, în mare parte din cauza faptului că spațiile de care depind sunt distruse de oameni”, a explicat Anna Staneva, de la BirdLife Europe.

„Natura a fost eradicată de la ferme, din mări și orașe. Guvernele din toată Europa trebuie să stabilească ținte pentru restaurarea naturii, altfel, consecințele vor fi severe, inclusiv pentru propria noastră specie”, a adăugat Staneva.

Cauzele sunt cel mai probabil variate și numeroase, inclusiv pierderea habitatului, declinul masiv al speciilor de insecte, poluarea și bolile, toți acești factori contribuind la evenimentul de extincție în masă pe care îl observăm de ceva timp. Pentru moment, pierderea păsărilor are loc cel puțin la speciile abundente, cu 25% din pierdere la speciile comune și 4% la speciile rare.

Cu toate acestea, „speciile comune ar putea contribui în mod disproporționat mai mult decât cele rare”, au avertizat cercetătorii, astfel că până și pierderile relativ scăzute perturbă masiv structura și funcțiile ecosistemului din cauza dispariției serviciilor cruciale pe care aceste păsări le îndeplinesc.

Cât de profund putem afecta biodiversitatea atât în mod intenționat cât și indirect

Istoria noastră bogată în privința observării păsărilor a însemnat că studiul populațiilor de păsări este unul dintre cele mai bine dezvoltate dintre toate grupurile de animale. Avem o sumedenie de date istorice mulțumită ornitologilor amatori ghidați de profesioniști, scrie Science Alert.

Folosind informații din două astfel de baze de date, cercetătorii au studiat 378 din cele 445 de specii native de păsări din Europa. Studiile anterioare au detectat aceste scădere îngrijorătoare din Europa, iar din păcate această tendința a continuat într-o gamă variată de specii și pentru un interval mai îndelungat de timp. În 2019, un studiu a concluzionat că același fenomen avea loc și în America de Nord.

O mică veste bună este că alte populații au crescut datorită eforturilor de conservare. Șapte specii de păsări de vânătoare au prosperat mulțumită protecției crescute, reducerii în vânare și a folosirii de pesticide. Asta dovedește cât de profund putem afecta biodiversitatea atât în mod intenționat cât și indirect, potrivit Descoperă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie trebuie să-și vadă lungul nasului!

freepik.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care va fi dezamăgită de prieteni

Pixabay.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să se abțină de la cheltuieli!

Sursa: pixabay.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie ar trebui să îndrăznească mai mult!

pixel