Ziua internaţională a bărbaţilor este sărbătorită pe 19 noiembrie! Cărui bărbat din viața ta îi ești recunoscător/oare?
Una dintre adaptările la viața în spațiu prin care trec corpurile astronauților declanșează „anemie spațială” la reîntoarcerea pe Pământ, arată un nou studiu publicat în jurnalul Nature.
În esență, corpurile astronauților își distrug propriul sânge la rate mai accelerate, iar acest proces nu se oprește la reîntoarcerea pe Terra, fapt ce ar putea avea implicații majore pentru călătoriile spațiale pe termen lung.
„În timp ce omenirea plănuiește să călătorească în spațiu, înțelegerea implicațiilor pentru sănătate va fi crucială. Anemia în cazul astronauților a fost observată încă de la primele misiuni spațiale, însă mecanismele care contribuie la afecțiune au rămas incerte”, a scris echipa de la Universitatea din Ottawa, Canada.
Anemia este doar una dintre numeroasele probleme cu care se confruntă astronauții, iar NASA are chiar și un nume pentru asta: RIDGE (radiație spațială, izolare, distanță de Pământ, câmpuri gravitaționale și medii ostile/închise), iar asta descrie cele mai comune probleme fizice și mintale pe care le întâmpină exploratorii spațiali.
Gravitația scăzută din spațiu cauzează, de asemenea, o reducere a densității osoase, iar autorii noului studiu cred că ar putea avea legătură cu anemia spațială, potrivit Futurism.
Hemoliza este descompunerea sau distrugerea celulelor roșii ale sângelui astfel încât hemoglobina purtătoare de oxigen să fie eliberată. Potrivit studiului, hemoliza are loc în patru regiuni ale corpului: măduva spinării, vasele sangvine, ficat sau splină. Dintre aceste patru regiuni, cercetătorul Guy Trudel, specialist în medicină și reabilitare fizică la Spitalul din Ottawa și cercetător la Universitatea din Ottawa, crede că măduva spinării sau spina sunt cel mai probabil zonele cu probleme.
„Cauza pentru anemie este hemoliza, însă ce anume cauzează hemoliza? Nu există date atunci când vine vorba de misiuni mai îndelungate, misiuni de un an, sau misiuni lunare sau marțiene”, a spus Trudel, potrivit Descoperă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Vor fi sau nu temperaturi apropiate de normalul...
Vremea se anunță tot mai caldă în săptămâna viitoare,...
Apar noi dovezi că Marte a fost în urmă cu multe...
Astrologul Daniela Simulescu...
Pluto, planeta legată de...
Să vedem ce urmează pentru...