Sonda japoneză SLIM, plasată din nou într-un repaus forţat pe Lună
Autor: Astrosens Team
Data actualizării:
Data publicării:
SLIM a reuşit o aselenizare cu un grad foarte ridicat de precizie, permiţându-i Japoniei să devină cea de-a cincea ţară din lume care a realizat o aselenizare controlată pe satelitul natural al Pământului, după SUA, URSS, China şi India.

Mercur își va începe retrogradarea în semnul Berbecului pe 2 aprilie. Și deja îi simțim efectele! Adică avem de-a face cu amânări, anulări, ajustări, reluări. Și iată ce veste am primit!

Sonda japoneză SLIM, care se află pe Lună din ianuarie, a fost plasată din nou într-un repaus forţat duminică, după ce a supravieţuit celei de-a doua nopţi lunare, o perioadă marcată de temperaturi scăzute şi care durează două săptămâni terestre, informează AFP. Agenţia spaţială japoneză (JAXA) a anunţat joia trecută reactivarea acestui dispozitiv spaţial, care a putut de atunci să transmită imagini noi către Terra.

Chiar dacă durata sa de funcţionare a depăşit cu mult aşteptările - JAXA nu a proiectat această sondă pentru a rezista la teribila şi lunga noapte lunară, când temperaturile coboară până la -130°C -, SLIM începe să dea tot mai multe semne de oboseală. 'I-am verificat starea de sănătate prin pornirea şi oprirea succesivă a unora dintre dispozitivele sale', a explicat JAXA într-un mesaj publicat luni pe contul său de pe reţeaua de socializare X. Camera multispectrală a acestui modul de aselenizare, esenţială pentru analizele sale asupra rocilor de pe Lună, a putut fi pornită, de exemplu, 'dar există unele disfuncţionalităţi', potrivit aceleiaşi agenţii nipone. De la aselenizarea sa din 20 ianuarie, sonda SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) a alternat între faze de activitate şi de repaus forţat.

Citește și Horoscop APRILIE 2024. Previziuni astrale pentru FIECARE zodie/ascendent

SLIM a reuşit o aselenizare cu un grad foarte ridicat de precizie, permiţându-i Japoniei să devină cea de-a cincea ţară din lume care a realizat o aselenizare controlată pe satelitul natural al Pământului, după SUA, URSS, China şi India. Însă, din cauza unei probleme la motor în ultimele câteva zeci de metri de coborâre, SLIM a asolizat înclinat, ceea ce a privat celulele sale fotovoltaice, orientate spre vest, de lumina Soarelui. După o perioadă iniţială de inactivitate, sonda a fost reactivată la sfârşitul lunii februarie, după ce a supravieţuit unei perioade de două săptămâni de noapte pe Lună, înainte de a fi plasată din nou în stare de hibernare, la începutul lunii martie.

SLIM a aselenizat într-un mic crater cu un diametru mai mic de 300 de metri, denumit Shioli. Înainte să fie dezactivat pentru prima dată, modulul japonez a eliberat fără probleme cele două mini-rovere ale sale, construite pentru a realiza analize ale rocilor provenite din structura internă a Lunii (mantaua lunară), încă foarte puţin cunoscută de oamenii de ştiinţă.

Sursă: AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Sursă foto: Pexels

Vești bune Taur, Scorpion și Capricorn. Probleme pentru Gemeni și Balanță

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop de weekend pentru Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia cu revelații

Freepik.com

Începe numărătoarea inversă pentru Jupiter în Taur! Care sunt recomandările pentru fiecare zodie/ascendent?

Sursă foto: Pexels

Conjuncție Marte-Neptun pe 29 aprilie. Haos și dezamăgiri pentru PATRU zodii

pixel