Sagittarius A, imensa gaură neagră din centrul Căii Lactee. Prima imagine cu „gaura-monstru”
Autor: Elena Airini | Dată: 13 mai, 13:23
Astronomii ne transmit prima fotografie cu imensa gaură din centrul Căii Lactee. 

Pe numele său, Sagittarius A, gaura neagră din centrul Căii Lactee are o masă de 4 milioane de ori mai mare decât a Soarelui nostru, de aici și felul în care este numită în presa străină: „Milky Way Monster” (Monstrul din Calea Lactee). 

O gaură neagră este o regiune a spațiului unde materia colapsează în ea însăși, iar forța gravitațională este atât de puternică încât nici măcar lumina nu poate scăpa de acolo, precizează cei de la BBC aici.

Găurile negre se formează din explozia unor stele mari și aduc o anumită formă de energie în galaxia în care se formează, influențându-i evoluția. Oamenii de știință au început deja să testeze măsurătorile de ordin fizic pe care le avem pentru a putea descrie găurile negre, folosindu-se până acum de ecuațiile emise de Einstein în teoriile gravitației și ale relativității. 

Cei de la Space.com au prezentat aici imaginea lui Sagittarius A, cu o regiune centrală întunecată în care se află gaura, înconjurată de lumina care vine de la gazul supraîncălzit accelerat de forțe gravitaționale imense. 

Ca să ne putem face o idee, orbita acestei găuri negre are aproximativ aceeași mărime ca cea a lui Mercur în jurul Soarelui nostru, spun cei de la BBC, adică aproximativ 60 de milioane de kilometri. 

Din fericire, această gaură neagră imensă este foarte departe de Pământ, la 26-27 de mii de ani-lumină distanță, așa că nu ne poate pune deloc în pericol. 

Ai citit și despre Superluna de pe 16 mai 2022? I se mai spune și Luna sângerie! Găsești chiar aici mai multe detalii!

surse: bbc.com & canalul de YouTube Space.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Cele mai noi articole

Top citite
Sursă foto: Pexels

Vești îmbucurătoare pentru Gemeni, Balanță, Vărsător, Săgetător. Provocări și haos pentru Rac și Capricorn. După 21 mai

sursă: Pexels.com, Andrea Piacquadio

Vești super bune pentru Leu, Balanță, Săgetător, Pești! Previziuni pentru toate zodiile de la astrologii internaționali! Cu Jupiter în Berbec în 2022 și 2023 se petrec mari schimbări!

Saturn în Vărsător în 2022. „Se schimbă perspectiva asupra lumii”. Flashback- conjuncția Jupiter-Saturn. Oportunități pentru toate zodiile!

sursă foto: Pixabay.com

Ce aduce sezonul GEMENILOR pentru fiecare Zodie/ Ascendent până pe 21 iunie. „O efervescență uimitoare”

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?