Roverul Perseverance a ajuns la 1.000 de zile marţiene în cadrul misiunii sale pe Marte
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data actualizării:
Data publicării:
Roverul Perseverance, lansat de NASA pe 30 iulie 2020, a ajuns la 1.000 de zile marţiene de când funcţionează în cadrul misiunii sale pe 'Planeta Roşie', a anunţat agenţia spaţială americană, citată de Xinhua. Iată ce înseamnă acest lucru!

O zi marţiană, cunoscută şi sub numele de 'sol', are o durată de 24 de ore şi 37 de minute, fiind cu aproximativ 40 de minute mai lungă decât o zi pe Terra.

Roverul Perseverance şi robotul său partener zburător, mini-elicopterul Ingenuity, au asolizat în interiorul craterului Jezero de pe planeta Marte în data de 18 februarie 2021. De atunci, roverul american, care este de mărimea unui automobil, caută posibile urme de viaţă din trecutul îndepărtat al planetei Marte, investigând scoarţa marţiană din craterul Jezero.

Recent, Perseverance a terminat explorarea deltei unui fost râu marţian care deţine dovezi ale existenţei unui lac ce a umplut craterul Jezero în urmă cu miliarde de ani, potrivit NASA.

Roverul american, aflat pe șase roți, a colectat până în prezent un total de 23 de mostre, care dezvăluie istoria geologică a acestei regiuni a planetei Marte.

'Am ales craterul Jezero ca loc de asolizare pentru că imaginile orbitale au arătat o deltă - o dovadă clară că un lac mare a umplut în trecut craterul. Un lac este un mediu potenţial locuibil, iar rocile deltaice sunt un mediu excelent pentru a capta urmele unor forme străvechi de viaţă sub formă de fosile în istoricul geologic', a declarat Ken Farley, cercetător în cadrul proiectului Perseverance, dezvoltat de California Institute of Technology din Pasadena.

Un obiectiv cheie al misiunii Perseverance pe Marte este astrobiologia, inclusiv căutarea unor semne de viaţă microbiană străveche. Roverul american va caracteriza geologia şi clima din trecut a 'Planetei Roşii', va deschide calea pentru explorarea umană pe Marte şi va îndeplini totodată prima misiune de colectare şi depozitare a rocilor şi a regolitului marţian, a anunţat NASA.

Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu)

Marte - Perspectivă astronomică

Marte e o planetă roșie, cu atmosferă subțire și temperaturi extreme (-191 la 81 °F). Are cele două luni, Deimos și Phobos, și cel mai înalt munte din sistemul solar. Un an durează 687 de zile pe Pământ, iar o zi, 24 de ore și 37 de minute. Deși fără dovezi clare de viață, există indicii că ar putea fi apă sub formă de lacuri subterane, ridicând speranțe pentru posibile forme de viață. Gravitația redusă ar face ca o persoană de 100 kg să cântărească doar 38 kg pe Marte.

Marte - Perspectivă astrologică

Marte, cunoscută drept "Planeta Roșie", e un simbol al acțiunii și pasiunii în zodiac. Aduce o energie puternică, îndemnând la curaj, determinare și exprimare puternică. Ambiția și competiția sunt valorizate, însă Marte evidențiază și curajul și onoarea în acțiuni. Energia sa poate fi constructivă sau distructivă, reamintindu-ne de importanța folosirii puterii pentru bine. Conduce sexualitatea și este asociată cu aspecte precum armele, accidentele și operațiile, evidențiind dualitatea sa. Orbita sa zodiacală durează aproape doi ani, guvernând semnele Berbec și Scorpion, precum și casele I și VIII.

Marte - Perspectivă mitologică 

Marte, fiul lui Jupiter și al zeiței Juno, a fost considerat zeul războiului și protectorul armatei romane. Era privit ca un simbol al puterii militare, asociat cu zgomotul și violența din bătălii. Legenda spune că el a fost tatăl mitic al fondatorilor Romei, Romulus și Remus. Era adesea invocat în timpurile de conflict și război pentru a susține Roma și soldații săi. Ca zeu patron al soldaților, era venerat înainte de lupte, fiind considerat protectorul lor. Marte avea un caracter dificil și era adesea văzut ca nepopular printre zei, dar respectat de oameni, în special de soldați.

Totodată, Marte este în Săgetător de pe data de 24 noiembrie și va sta acolo până pe 4 ianuarie. În timpul tranzitului lui Marte prin Săgetător, combinația dintre energia agresivă a lui Marte și optimismul semnului Săgetătorului poate genera extreme în comportamentul nostru. Acest amalgam aduce cu sine dorința arzătoare de a atinge noi înălțimi și de a căuta armonia, însă această căutare vine adesea cu un interes ascuns.

Citește și Mesajele astrelor pentru PATRU zodii. Vor fi tensiuni și provocări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Cele PATRU zodii avantajate de Super Luna Nouă din Taur

Previziuni astrale. Pe 8 mai, vom avea un super...


Top citite
Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia cu vizibilitate

Astrolog Daniela Simulescu/Fotografie emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător și Pești. Cheltuieli neprevăzute pentru o zodie

Sursă foto: Pexels

Horoscop mai 2024. Oportunități pentru Gemeni, Berbec și Taur. Cheltuieli pentru Pești și Fecioară

freepik.com

Marte în Berbec de pe 30 aprilie. Previziuni pentru fiecare zodie și ascendent

pixel