Regina Maria a României. Expoziţia „Sub însemnul regalităţii: Fotografiile unei tinere principese” - de vineri, la Muzeul „Nicolae Minovici”
Autor: Astrosens Team
Data actualizării:
Data publicării:
Expoziţia „Sub însemnul regalităţii: Fotografiile unei tinere principese” se va deschide vineri, de la ora 18,00, în Sala de conferinţe a Muzeului „Nicolae Minovici”, anunţă Muzeul Municipiului Bucureşti într-o postare pe Facebook. 

Potrivit sursei citate, proiectul expoziţional îşi propune recuperarea şi expunerea unei seriei de fotografii realizate de Franz Mandy, fotograful Curţii Regale, care o prezentau pe Principesa Maria, cea care va deveni ulterior „Regina tuturor românilor”.

„În Capela Muzeului Minovici au fost expuse 11 fotografii cu tânăra Principesă, poziţionate de colecţionarul şi medicul legist Nicolae Minovici într-un cadru de însemnătate spirituală. Fotografiile Mariei din Capela vilei-muzeu o reprezentau în ipostaze apropiate de portretul ctitoricesc întâlnit în pictura murală a bisericilor ortodoxe, de pildă, ţinând în mâini macheta mănăstirii Curtea de Argeş (prefigurând, într-un fel, îmbrăţişarea de mai târziu a religiei ortodoxe a poporului său). Imaginile au fost îndepărtate în timpul regimului comunist din ramele în care fuseseră expuse de colecţionar, rame situate la nivelul unui divan de lemn încărcat cu icoane şi cădelniţe, azi rămase goale”, precizează MMB.

Ca urmare a operaţiunii ideologiei comuniste de ştergere a urmelor regalităţii, imaginile nu mai există în patrimoniul Muzeului Minovici, reproduceri după imaginile care au dispărut fiind oferite publicului pentru a fi reprivite. „Expoziţia nu îşi propune o simplă readucere la normal şi o corectare a gestului invaziv, dimpotrivă, pune în prim plan şi subliniază efectul devastator al acestuia. Recuperarea vizează nu doar un aspect esenţial al expunerii originale, cât şi a imaginii în epocă a Principesei Maria şi, ulterior, a Reginei tuturor românilor, se arată în comunicat. Demersul curatorilor - Mădălina Manolache şi Ionuţ Banu, Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici - aduce în discuţie teme legate de patronajul artistic, gustul pentru artele decorative şi decor interior al Reginei Maria, accentul fiind pus cu precădere asupra perioadei de început de secol.

„Promovarea portului popular românesc şi a artelor noastre tradiţionale a fost strategia Casei Regale pentru formarea şi întărirea legăturii cu poporul de adopţie, dar şi pentru încercarea de a clădi o economie şi o industrie casnică cu rădăcini autohtone. Prin prisma personalităţii creative, Maria a fost în mod natural atrasă de arta decorativă, implicit de arta populară a românilor, pe care a sprijinit-o şi colecţionat-o deopotrivă. La centenarul Încoronării de la Alba Iulia, ne amintim de personalitatea Reginei Maria, în special prin prisma anilor de acomodare şi de formare a figurii sale rămase emblematice, precizează MMB. Expoziţia „Sub însemnul regalităţii: Fotografiile unei tinere principese la Muzeul Nicolae Minovici” va putea fi vizitată până pe data de 27 noiembrie, de miercuri până duminică, între orele 10,00-18,00 (17,30 ultima intrare). sursă: AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Aritmia cardiacă: mit și realitate

E adevărat că, odată cu înaintarea în vârstă, crește și riscul de aritmie?...


Top citite
freepik.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie trebuie să-și vadă lungul nasului!

freepik.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care va fi dezamăgită de prieteni

Pixabay.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să se abțină de la cheltuieli!

Sursa: pixabay.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie ar trebui să îndrăznească mai mult!

pixel