Filme de Oscar. Ar putea filmul 'Anatomie d'une chute' să învingă 'Oppenheimer'?
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data publicării:
Care sunt filmele nominalizate la premiile Oscar în acest an și care se așteaptă a fi câștigătoare?

După succesul său în cinematografe, filmul 'Oppenheimer' a generat o serie de reacții, care par să conducă către o victorie la gala premiilor Oscar în noaptea de duminică spre luni. Cu toate acestea, există un film francez, 'Anatomie d'une chute', care este considerat unul dintre puținii competitori capabili să conteste acest scenariu aparent deja stabilit, conform informațiilor AFP.

Cu 13 nominalizări, 'Oppenheimer', portretul părintelui bombei atomice, regizat de Christopher Nolan, este marele favorit la câştigarea premiului Oscar pentru cel mai bun film, precum şi pentru o serie de alte premii la această ceremonie.

'Ar fi o surpriză fără precedent dacă 'Oppenheimer' nu câştigă' recompensa supremă, a declarat Scott Feinberg, autor de cronici publicate în The Hollywood Reporter.

Cu recenzii entuziaste şi o distribuţie impecabilă, acest film pare pregătit să îl încoroneze pe Christopher Nolan drept cel mai bun regizor şi pe Robert Downey Jr. drept cel mai bun actor în rol secundar. De asemenea, este favorit la mai multe categorii tehnice - montaj, imagine, sunet şi coloană sonoră.

Cillian Murphy, în rolul omului de știință Robert Oppenheimer, este de asemenea un candidat puternic pentru premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol principal. Însă Paul Giamatti îi face o concurenţă puternică, datorită personajului său - un profesor de istorie irascibil - din filmul 'The Holdovers'.

'Am pariat aproape totul pe 'Oppenheimer', anul acesta', a declarat pentru AFP un membru al Academiei de film americane, sub rezerva anonimatului.

'Este o realizare cinematografică atât de monumentală', a adăugat el. 'Outsider' Cu cinci nominalizări, 'Anatomie d'une chute' speră încă să producă marea surpriză.

Acest film francez, recompensat cu trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes de anul trecut, pare aproape sigur că va pleca acasă cu Oscarul pentru cel mai bun scenariu original - aşa cum s-a întâmplat deja la Globurile de Aur şi la gala BAFTA. O victorie într-o altă categorie, inclusiv la 'cel mai bun film', ar fi o realizare excepţională pentru filmul regizat de Justine Triet, singura femeie nominalizată în acest an la categoria 'cea mai bună regie'.

Cu toate acestea, surprizele sunt încă posibile pentru acest thriller juridic despre tragedia unui cuplu artistic disfuncţional, în care o scriitoare ambiguă, interpretată de Sandra Hüller, este acuzată de uciderea soţului ei.

'Nu trebuie subestimată Sandra Hüller (...), ea este outsiderul' la Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, a adăugat acelaşi votant anonim.

Actriţa germană ar putea deranja astfel lupta care se anunţă între Emma Stone şi Lily Gladstone. Deja premiată cu Oscar pentru rolul din 'La La La Land', Emma Stone este în cursa pentru câştigarea celei de-a doua statuete din palmaresul ei datorită personajului jucat în filmul cu accente baroce 'Poor Things', în care interpretează o versiune feminină a lui Frankenstein.

Lily Gladstone, protagonista filmului 'Killers of the Flower Moon', ar putea deveni prima actriţă amerindiană care câştigă acest premiu datorită thrillerului istoric regizat de Martin Scorsese, un film despre masacrarea discretă a membrilor unui trib în anii 1920. Dacă Sandra Hüller eşuează în tentativa sa de a câştiga Oscarul, actriţa germană se poate consola cu siguranţă cu succesul preconizat al unui alt film în care a jucat anul trecut: 'The Zone of Interest'. Această cronică înfricoşătoare despre viaţa fără griji a unei familii de nazişti, instalată liniştită în vila lor de lângă lagărul de la Auschwitz, este cotată cu cele mai mari şanse pentru a câştiga premiul Oscar la categoria 'cel mai bun lungmetraj internaţional'. 'Anatomie d'une chute' nu a putut fi nominalizat la această categorie, deoarece nu a fost selectat de autorităţile franceze.

Show-ul 'Barbie'

Prezentată pentru a patra oară de actorul de comedie Jimmy Kimmel, gala Oscar din acest an va fi aproape sigur marcată de prezenţa nuanţelor de roz, pentru a celebra fenomenul estival 'Barbie'. Nominalizată la opt categorii, satira feministă regizată de Greta Gerwig va trebui să se mulţumească cel mai probabil cu premii secundare: regizoarea sa şi interpreta celebrei păpuşi blonde, Margot Robbie, au fost ignorate de Academia de film americană şi nu au fost nominalizate în categoriile dedicate regiei şi actriţelor în roluri principale. Dar, după ce anul trecut a dominat box-office-ul mondial, cu încasări de 1,4 miliarde de dolari, acest film va asigura elementul de spectacol la gala Oscar.

Ryan Gosling, care s-a făcut remarcat în rolul unui Ken malefic, sedus de cântecele de sirenă ale patriarhatului, este deosebit de aşteptat pe scena galei. El va interpreta cântecul 'I'm Just Ken', o baladă despre fragilitatea egoului masculin. Vedeta pop Billie Eilish va cânta 'What Was I Made For?', piesa de succes pe care a scris-o pentru 'Barbie', favorită la Oscarul pentru cel mai bun cântec original.

Spectacolul va căpăta un ton mai serios, cu victoria aşteptată a filmului '20 Days in Mariupol', o relatare a atrocităţilor războiului din Ucraina, la categoria 'cel mai bun lungmetraj documentar'.

În ceea ce priveşte filmele de animaţie, maestrul japonez Hayao Miyazaki ('The Boy and the Heron') se va 'duela' cu Spider-Man, protagonistul desenului animat 'Spider-Man: Across the Spider-Verse'.

Cea de-a 96-a gală de decernare a premiilor Oscar va avea loc în noaptea de duminică spre luni la Dolby Theatre din Los Angeles.

Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu)

De la apariția acestora în mai 1929, Premiile Oscar au devenit cea mai respectată ceremonie de premiere a cinematografiei. 

Iată câteva lucruri interesante despre acest eveniment!

  1. Walt Disney este cel mai premiat la Oscaruri, cu 59 de nominalizări și 26 de victorii.
  2. Tatum O'Neal a devenit cea mai tânără câștigătoare a unui Oscar la vârsta de 10 ani.
  3. Jessica Tandy este cea mai în vârstă câștigătoare a unui Oscar la 81 de ani.
  4. Statueta Oscar costă aproximativ 500 de dolari și este placată cu aur de 24 de karate.
  5. La ceremonia Oscarurilor, cei care ocupă scaunele sunt plătiți 125 de dolari pe noapte pentru a le păstra ocupate.
  6. Kathryn Bigelow a devenit prima regizoare premiată la Oscar în 2010 pentru "The Hurt Locker".
  7. George C. Scott și Marlon Brando au refuzat să accepte premiile Oscar pe care le-au câștigat.
  8. Toți nominalizații la Oscar primesc pachete de cadouri "SWAG" în valoare de aproximativ 100.000 de dolari.
  9. Cele mai multe premii câștigate de un singur film sunt 11, de trei ori în istorie.
  10. La începuturile Oscarurilor, câștigătorii erau dezvăluiți înainte de ceremonie, dar această practică a fost abandonată în 1940.
  11. Costul total al ceremoniei Oscarurilor în 2016 a fost de aproximativ 21 de milioane de dolari.
  12. Costul mediu al unui spot publicitar de 30 de secunde la Oscaruri în 2018 a fost de 1,6 milioane de dolari.
  13. Alfred Hitchcock nu a câștigat niciodată un Oscar pentru regia sa, deși a fost nominalizat de cinci ori.
  14. Meryl Streep este singura femeie nominalizată la Oscaruri în cinci decenii diferite.
  15. TRON a fost descalificat de la nominalizare la Oscar pentru Cele Mai Bune Efecte Vizuale în 1982 din cauza utilizării extinse a graficii generate pe calculator.

Citește și Cele mai vechi picturi rupestre din America de Sud, descoperite în Patagonia argentiniană

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Cele PATRU zodii afectate de Luna Nouă din Taur

Horoscop. Pe 8 mai va avea loc o Lună Nouă în Taur. 

Lună Nouă specială. Previziuni astrale pentru fiecare zodie

Previziuni astrale. Pe 8 mai are loc o Lună Nouă în...


Top citite
Sursă foto: Pexels

Previziuni astrale a doua jumătate a anului 2024 pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

Freepik.com

Neptun în Pești până în 2026. Previziuni pentru fiecare zodie și ascendent

Sursă foto: Pexels

Lună Nouă specială. Previziuni astrale pentru fiecare zodie

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop săptămâna 6-12 mai 2024. Daniela Simulescu, previziuni pentru fiecare zodie/ascendent

pixel