O rachetă a companiei Blue Origin a fost lansată pentru prima dată după accidentul din 2022
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Racheta New Shepard, care deschide noi orizonturi, este formată dintr-o treaptă de propulsie și, la vârful său, o capsulă destinată transportului de mărfuri sau pasageri. În cadrul misiunii anterioare, NS-23, sistemul automat de ejectare a capsulei a fost activat, iar aceasta s-a întors pe pământ prin intermediul unui proces de coborâre controlată cu ajutorul parașutelor.

O rachetă New Shepard a companiei Blue Origin a fost lansată marţi din statul Texas, un succes care a marcat revenirea în spaţiu a companiei americane create de miliardarul Jeff Bezos, la peste un an după un accident suferit în 2022, informează AFP. La 10 minute după lansarea de marţi, capsula misiunii NS-24, conţinând doar materiale ştiinţifice însă nu şi pasageri, a realizat o aterizare lentă în deşertul din vestul american, potrivit imaginilor video transmise în direct. Această revenire în spaţiu va permite reluarea operaţiunilor din domeniul turismului spaţial pentru compania Blue Origin, care a transportat deja 31 de oameni în cadrul unor misiuni de câteva minute pe orbita Pământului, inclusiv pe miliardarul Jeff Bezos.

Racheta a fost lansată cu succes din vestul statului Texas la ora 16:43 GMT. Iar treapta sa de propulsie, care este reutilizabilă, a revenit apoi fără probleme pe sol la 8 minute după lansare, în câmpiile aride din sudul Statelor Unite. Lansarea, programată iniţial luni, a fost decalată pentru ziua următoare 'din cauza unei probleme la nivelul sistemelor de la sol', a precizat Blue Origin pe reţeaua de socializare X. Misiunea NS-24 nu transportă nicio persoană la bord, ci doar experimente ştiinţifice, dintre care mai mult de jumătate au fost dezvoltate cu sprijinul NASA. Capsula ce conţine acele materiale a executat apoi o aterizare lentă, frânată cu ajutorul unor paraşute, la 10 minute după lansare şi după ce atinsese limita spaţiului, zburând pentru câteva momente la 107 kilometri deasupra Pământului.

Accident în 2022

Accidentul s-a petrecut în septembrie 2022 şi s-a soldat cu prăbuşirea treptei de propulsie a rachetei, care nu transporta niciun astronaut. O anchetă a fost deschisă de agenţia americană de reglementare a aviaţiei (FAA), care a concluzionat în septembrie că accidentul a fost cauzat de 'o temperatură operaţională a motorului mai ridicată decât se prevedea'. FAA a cerut o serie de schimbări din partea companiei spaţiale înainte ca zborurile să poată fi reluate. Acele 'acţiuni corectoare' conţineau mai ales modificarea designului anumitor componente ale motorului. Agenția americană a confirmat pentru AFP că a avizat licența de zbor modificată depusă de Blue Origin. Racheta New Shepard, care deschide noi orizonturi, este formată dintr-o treaptă de propulsie și, la vârful său, o capsulă destinată transportului de mărfuri sau pasageri. În cadrul misiunii anterioare, NS-23, sistemul automat de ejectare a capsulei a fost activat, iar aceasta s-a întors pe pământ prin intermediul unui proces de coborâre controlată cu ajutorul parașutelor.

Treapta principală a fost însă distrusă la contactul violent cu solul, în loc să efectueze o aterizare controlată pentru a putea fi ulterior reutilizată, aşa cum se procedează de obicei. Toate fragmentele rezultate în urma impactului au căzut în zona desemnată de securitate, a precizat FAA în luna septembrie. Blue Origin concurează pe piaţa turismului spaţial pe distanţe scurte cu Virgin Galactic, compania înfiinţată de miliardarul britanic Richard Branson şi care operează din New Mexico. Însă Blue Origin dezvoltă totodată un lansator greu, denumit New Glenn, al cărui zbor inaugural este prevăzut pentru 2024. Cu o înălţime de 98 de metri, racheta New Glenn ar trebui să poată să transporte până la 45 de tone de materiale pe orbita joasă a Pământului - o scală de putere completă diferită de zborurile suborbitale realizate cu New Shepard.

Sursă foto: AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Sursă foto: Pexels

Vești bune Taur, Scorpion și Capricorn. Probleme pentru Gemeni și Balanță

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop de weekend pentru Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia cu revelații

Astrolog Daniela Simulescu/foto emisiune

Horoscop pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Motiv de bucurie pentru o zodie

Freepik.com

Începe numărătoarea inversă pentru Jupiter în Taur! Care sunt recomandările pentru fiecare zodie/ascendent?

pixel