NOUĂ semne clare că ai o soacră toxică. Cum să recunoști și să gestionezi comportamentele nocive?
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Interacțiunile cu soacra pot fi complicate, iar uneori, comportamentele toxice pot crea tensiuni și probleme în relațiile de familie. 

Poți să începi prin a citi și acest articol: A treia persoană din relație: Soacra. Este prea băgăcioasă?

Conform terapeuților, iată câteva semne care spun că ai o soacră toxică!

Te critică în mod constant

Dacă soacra ta te critică frecvent și nu pare să fie niciodată mulțumită de ceea ce faci, acesta este un semn clar de toxicitate. 

„De fiecare dată când gătesc ceva, soacra mea îmi spune că fiul ei preferă felurile de mâncare pe care le pregătea ea. Chiar și când fac ceva ce știu că îi place, tot găsește ceva de criticat. Îmi spune că nu sunt suficient de bună pentru el.”

Încearcă să te manipuleze emoțional

O soacră toxică poate încerca să te manipuleze emoțional, să te facă să te simți vinovat sau să te îndoiești de deciziile tale.

„Soacra mea plânge de fiecare dată când planificăm o vacanță fără ea. Spune că se simte abandonată și că nu-i pasă nimănui de ea, deși încercăm să o includem în multe alte activități.”

Nu are niciun pic de respect pentru limitele pe care le impui

Dacă nu respectă limitele pe care le stabilești tu și partenerul tău, fie că este vorba de spațiul personal, timpul sau deciziile voastre de cuplu, aceasta poate fi o problemă majoră.

„Am rugat-o pe soacra mea să ne sune înainte de a veni în vizită, dar apare la noi acasă neanunțată și apoi se supără când îi spunem că aveam alte planuri.”

Are un comportament posesiv

Unele soacre toxice pot manifesta un comportament posesiv față de fiul sau fiica lor, încercând să se implice excesiv în viața voastră de cuplu și să controleze relația.

„Când m-am căsătorit, soacra mea a început să îi spună soțului meu că el este 'întotdeauna fiul ei' și că nu ar trebui să lase căsnicia să îl îndepărteze de ea. Îi trimite mesaje în fiecare zi și îl face să se simtă vinovat dacă nu răspunde imediat.”

Este mereu în competiție cu tine

Dacă pare să fie mereu într-o competiție cu tine pentru atenția și afecțiunea partenerului tău, aceasta poate duce la conflicte și la sentimente negative.

„Soacra mea insistă să cumpere aceleași haine și accesorii ca mine. Dacă îmi cumpăr ceva nou, următoarea dată când o văd, poartă același lucru. A început să devină extrem de frustrant.”

Apelează la bârfă și minciuni

Răspândirea de zvonuri sau minciuni despre tine în familie sau printre prieteni este un semn clar de comportament toxic.

„Am aflat că soacra mea le-a spus rudelor că nu mă descurc bine cu banii și că trebuie să ne împrumutăm constant de la ea, deși acest lucru nu este adevărat. A provocat multe discuții și tensiuni în familie.”

Nu îți oferă sprijin

O soacră toxică nu îți va oferi sprijinul necesar, ba chiar poate încerca să te submineze în fața altora.

„Când am născut primul nostru copil, soacra mea a venit în vizită doar pentru a critica modul în care mă descurc ca mamă. În loc să mă ajute, mi-a spus că ea ar fi făcut totul diferit și că nu știe cum se va descurca nepotul ei cu o mamă ca mine.”

Încearcă să te controleze din punct de vedere financiar

În unele cazuri, soacrele toxice pot încerca să controleze aspectele financiare ale vieții voastre, oferind bani cu condiții sau intervenind în deciziile financiare.

„Soacra mea ne-a oferit bani pentru a ne cumpăra o casă, dar acum simte că are dreptul să se implice în toate deciziile noastre financiare. Ne întreabă pe ce cheltuim banii și sugerează cum ar trebui să economisim.”

Își îndreaptă atenția excesivă asupra greșelilor tale

Dacă îți scoate mereu în evidență greșelile și nu îți recunoaște realizările, acest lucru poate duce la o relație tensionată și nesănătoasă.

„De fiecare dată când greșesc ceva mărunt, soacra mea îmi amintește constant de acel moment. Nu lasă să treacă nicio ocazie fără să îmi spună că ea nu ar fi făcut aceeași greșeală.”

Apar tensiuni constante

Dacă prezența ei provoacă constant tensiuni și conflicte în relația ta, este un semn că există probleme toxice care trebuie adresate.

„În timpul sărbătorilor, tensiunile dintre mine și soacra mea sunt întotdeauna la cote maxime. Se implică excesiv în planificări și devine extrem de critică dacă ceva nu iese exact cum vrea ea, ceea ce transformă fiecare reuniune de familie într-un stres constant.”

Dacă te regăsești în aceste situații, este foarte important să discuți deschis cu partenerul tău și să căutați soluții pentru a trece peste aceste provocări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Lista completă a celor mai comune vise și semnificațiile lor

Ce sunt visele? Cu toții visăm, dar încă nu știm exact...



Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Încă jumătate de an cu Lilith în Balanță! Ce trebuie să știe fiecare zodie până în martie 2025?

Sursă foto: Freepik

Jupiter retrograd, din 9 octombrie. Previziunile pentru fiecare zodie

freepik.com

Mercur în Balanță până pe 13 octombrie. Fraze cheie pentru fiecare zodie și ascendent

Daniela Simulescu Foto emisiune

Ce aduce Eclipsa de Soare pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară

pixel