Nevoia de concediu menstrual, dar și absorbante gratuite pentru eleve
Autor: Astrosens Team | Dată: 13 mai, 09:37
Ana Măiță președintele Asociației „Mame pentru Mame", a vorbit cu cei de la DCMedical despre nevoia unul concediul „menstrual” pentru femeile din România.

3 zile libere din cauza durerilor menstruale, asta are în vedere Guvernul spaniol, care urmărește să le ofere femeilor concediu pentru perioadele dificile. În ceea ce privește concediul menstrual, Japonia, Indonezia și Coreea de Sud l-au implementat de ani buni.

De mai bine de 70 ani, în Japonia, femeile au dreptul de a-și lua zile libere atunci când sunt la menstruație, doar că foarte multe femei nu l-au luat niciodată, pentru că nu au avut simptome specifice grave, așa cum experimentează multe femei, fie din cauza reticenței față de a le spune superiorilor bărbați că se află în acea perioadă a lunii.

La fel ca în România, și în Japonia menstruația este un subiect tabu. Pe de altă parte, în Coreea de Sud, acest drept există din 1953, iar în China și India, din ce în ce mai multe provincii și companii adoptă această politică pentru femei. Indonezia, Taiwan și Vietnam oferă și ele această posibilitate femeilor.

În SUA, Regatul Unit și Europa lucrurile nu stau prea bine, pentru că există două tabere, cea a femeilor care cred că aceste zile libere în perioada menstruației sunt la fel de importante ca un concediu de maternitate și cea a celor care cred că dreptul acesta special pune în lumină o idee care discriminează, care portretizează femeile ca fiind mai "slabe".

În acest context, Ana Măiță, președintele Asociației „Mame pentru Mame”, ne-a vorbit despre nevoia României de a avea o astfel de lege și cât de benefică ar fi o astfel de decizie pentru femeile din România.

„Concediul plătit de câteva zile pentru femeile aflate la ciclu nu este vreo măsura socială exotică, ci o aliniere necesară a legislației de munca la realitățile fiziologice ale femeilor. Recunosc, însă, că pare ceva neobișnuit, pentru că la mai bine de 111 ani de la sărbătorirea pentru prima data a Zilei Internaționale a Femeii, totuși femeile nu se bucură încă de egalitate și echitate prin măsuri care să ia în considerare toate particularitățile biologice ale corpului feminin”.

Iar dacă suntem de acord că femeile au nevoie de un concediu înainte și după nașterea pe care o considerăm un eveniment fiziologic, pentru care repausul și refacerea sunt necesare, atunci mi se pare la fel de normal să fim de acord ca societate că femeile trebuie să beneficieze, dacă doresc, de câteva zile de concediu plătit pentru ciclu menstrual.

Școlile, obligate să asigure absorbante pentru fete

În plus, Guvernul spaniol a luat în vedere ca și absorbantele să fie scutite de TVA, pentru ca orice femeie să-și poată permite un minim de igienă intimă. Asta nu este tot, pentru că școlile vor trebui să ofere produsele necesare fetelor care solicită acest lucru.

„Exact din aceleași motive, adolescentele ar trebui să primească absorbante gratuite de la primul ciclu și cel puțin până la împlinirea vârstei de 18 ani. Absorbantele sunt o cheltuială lunară care nu poate fi evitată decât cu niște costuri sociale enorme”.

Accesul greu sau lipsa de acces la absorbante poate împinge adolescentele să abandoneze școala, le poate transforma în ținte ale bullying-ului din partea colegilor, le poate cauza alunecarea în depresie și le poate pune în poziții sociale extrem de vulnerabile. Vorbim aici despre drepturile copilului, pentru că adolescentele sunt copii!

Citiți continuarea articolului, dar și reglementările legate de avort pe DCMedical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Cele mai noi articole

Top citite
Sursă foto: Pexels

Vești îmbucurătoare pentru Gemeni, Balanță, Vărsător, Săgetător. Provocări și haos pentru Rac și Capricorn. După 21 mai

sursă: Pexels.com, Andrea Piacquadio

Vești super bune pentru Leu, Balanță, Săgetător, Pești! Previziuni pentru toate zodiile de la astrologii internaționali! Cu Jupiter în Berbec în 2022 și 2023 se petrec mari schimbări!

Saturn în Vărsător în 2022. „Se schimbă perspectiva asupra lumii”. Flashback- conjuncția Jupiter-Saturn. Oportunități pentru toate zodiile!

sursă foto: Pixabay.com

Ce aduce sezonul GEMENILOR pentru fiecare Zodie/ Ascendent până pe 21 iunie. „O efervescență uimitoare”

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?