Motivul surprinzător pentru care Luna are mai puține cratere decât ar trebui
Autor: astrosens Team
Data publicării:
O nouă cercetare sugerează faptul că Luna a avut parte de niște impacturi extrem de puternice în primele faze ale formării sale.

Luna a avut o perioadă dificilă de-a lungul istoriei sale de aproximativ 4,5 miliarde de ani. Un nou studiu sugerează că a supraviețuit unor lovituri de asteroizi, mai bine decât arată suprafața sa de astăzi.

Noua cercetare, publicată în Nature Communications, susține că unele dintre cele mai vechi impacturi asupra Lunii au lăsat amprente aproape invizibile, deoarece loveau o suprafață mai moale, adică oceanul global de magmă care a acoperit Luna la început, înainte ca aceasta să se răcească și să se solidifice.

Aceste descărcări, relativ slabe, care nu lasă aproape nicio urmă permanentă, ar putea explica de ce Luna, așa cum arată în prezent, nu seamănă cu ceea ce oamenii de știință cred că i s-a întâmplat în primele miliarde de ani, notează Science Alert.

„Aceste cratere de impact mare, adesea denumite bazine de impact – formate în timpul solidificării lunare a oceanului magmatic cu mai mult de patru miliarde de ani în urmă – ar fi trebuit să producă cratere cu aspect diferit, în comparație cu cele formate mai târziu în istoria geologică”, spune cercetătoarea de știință planetară Katarina Miljkovic, de la Curtin University din Australia.

Modificările asupra Lunii au avut efect și asupra Pământului

Ideea unui ocean global de magmă pe Lună nu este nicidecum nouă, dar cercetarea aprofundează linia cronologică a loviturilor de magmă și asteroid.

Unele studii sugerează că lacurile fierbinți ale magmei ar fi putut rămâne în jur de 200 de milioane de ani și această ultimă cercetare arată cum s-ar potrivi cu datele sugerate pentru un bombardament timpuriu al asteroizilor mari.

„Perioada de solidificare a oceanului magmatic lunar variază semnificativ între diferite studii, dar ar fi putut fi suficient de prelungită pentru a experimenta o parte din istoria amplă a bombardamentelor de impact, tipice pentru primele perioade ale evoluției sistemului solar. Pe măsură ce Luna îmbătrânește și suprafața se răcește, devine mai dură, iar amprentele de bombardament sunt mult mai vizibile prin teledetecție”, spune Miljkovic.

Acest lucru este extrem de important în stabilirea modului în care Sistemul Solar a ajuns să fie acum și să aflăm mai multe despre cum se formează, de fapt, planetele și cât timp rămân în anumite state.

Dar, orice i s-a întâmplat Lunii a avut un efect și asupra Pământului, oferind o mai bună înțelegere a modului în care a apărut planeta noastră și viața de pe ea, potrivit Descopera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Cazinourile din perspective culturale și etice

Jocurile de noroc au început să fie practicate încă din...

Străinii, indispensabili pentru economia din estul Germaniei

Străinii sunt indispensabili pentru economia din estul...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Ce spune data nașterii despre calitățile pe care le ai?

Iată cu ce abilități te-ai născut, conform numerologiei!


Top citite
freepik.com

Previziuni 2025 pentru TOATE zodiile. Anul marilor schimbări, cu provocări și momente inedite

Horoscop de weekend pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Relații neplăcute cu familia pentru o zodie

Horoscop de weekend pentru Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care nu scapă de tristețe

Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop 5 septembrie 2024. Zodia care primește un nivel crescut de atracție de la astre

pixel