Mormântul unui războinic scit a scos la iveală o descoperire unică
Autor: astrosens Team
Data publicării:
Arheologii au descoperit comori de pe vremea sciților în regiunea Voronej din SE-ul Rusiei.

Arheologii care excavau mormântul unui războinic au descoperit comori din vremea sciților, printre care un platou unic, în districtul Ostrogojsk din regiunea Voronej, în sud-estul Rusiei.

Sciții au fost o veche populație nomadă care au trăit în primul rând în regiunea cunoscută sub numele de Sciția, care cuprindea ceea ce sunt astăzi stepele eurasiatice din Kazahstan, stepele rusești din regiunile Siberia, Ural, Volga și regiunile sudice, precum și estul Ucrainei.

Săpăturile arheologice au fost efectuate de Expediția Don din cadrul Institutului de Arheologie al Academiei Ruse de Științe. Cercetătorii au excavat necropola Devitsa V, alcătuită din 19 movile funerare, potrivit Heritage Daily.

Un studiu al movilei 7 din centrul cimitirului a scos la iveală un mormânt din lemn construit cu șaptesprezece stâlpi mari din stejar, acoperit pe jumătate cu grinzi de stejar, care datează din secolul al IV-lea î.e.n.

În mormânt a fost descoperit scheletul unui bărbat în vârstă de aproximativ 40-49 de ani, pe lângă plăci mici din aur semi-sferice, un cuțit din fier, o coastă de cal, un vârf de lance și trei sulițe. În apropiere de mormântul războinicului scit, arheologii au mai descoperit hamuri de cai, șase plăci de bronz în formă de lup, falca tăiată de la un urs tânăr, o cupă turnată și mai multe vase din sticlă neagră.

Cea mai importantă descoperire din mormântul războinicului scit

Cea mai importantă descoperire din mormântul războinicului scit este un platou din argint care măsoară 34,7 cm pe aproximativ 7,5 cm, care înfățișează mai multe zeități, inclusiv zeița Artimpasa, care a fost în general asociată cu fertilitatea, puterea asupra suveranității și forța preoțească.

Artimpasa a fost și o zeiță androgină a războiului, fecundității, vegetației și a fost varianta scitică a zeiței iraniene Arti pe care Herodot a echivalat-o cu Afrodita Urania.

Artimpasa este prezentată pe platou înconjurată pe ambele părți de figuri de grifoni cu cap de vultur înaripat, despre care arheologii sugerează că este o reprezentare a fuziunii culturale a tradițiilor dintre Asia Mică și Grecia Antică.

Partea stângă a platoului este decorată cu reprezentări ale unor creaturi sincretice așezate într-o așa-numită ipostază heraldică, în timp ce partea dreaptă are două catarame rotunde care înfățișează un personaj antropomorf cu o coroană înconjurată de doi grifoni.

„Descoperirea este de mare importanță pentru conceptele noastre despre credințele scitice. În primul rând, un anumit număr de zeități sunt descrise simultan pe un obiect. În al doilea rând, este primul exemplu de obiect care înfățișează zeități, descoperit atât de departe de principalele centre scitice”, a afirmat prof. Valeriy Gulyaev, unul dintre membrii expediției Don, referitor la platoul unic din mormântul războinicului scit, potrivit Descoperă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie trebuie să-și vadă lungul nasului!

Pixabay.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să se abțină de la cheltuieli!

Sursa: pixabay.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie ar trebui să îndrăznească mai mult!

Pixabay.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie nu primește apreciere și validare din partea celorlalți

pixel