Misterele mumiilor egiptene. Ce anume s-a descoperit prin scanarea CT a mumiei faraonului Amenhotep I
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Egiptenii și tehnica mumificării rămân în continuare o sursă fascinantă și inepuizabilă de descoperiri, de curiozități și de feluri în care putem observa lumea antică. Avem mai jos câteva detalii despre analiza digitală a mumiei faraonului egiptean Amenhotep I. 

Mumia faraonului egiptean Amenhotep I a fost analizată cu ajutorul mijloacelor digitale avansate, expunându-se noi detalii fascinante. 

Amenhotep I a condus Egiptul timp de aproximativ 21 de ani (între 1525-1504), fiind al doilea rege al celei de-a 18-a Dinastii și având o domnie pașnică, fapt care a permis construcția multor temple. Numele său înseamnă „Amun este satisfăcut/ mulțumit”, spun cei de la theguardian.com. Mormântul său original nu a fost găsit niciodată, rămășițele sale mumificate fiind descoperite în 1881 în Luxor unde a fost plasat pentru a fi protejat de jefuitorii de morminte.

Sahar Saleem, profesor de radiologie la Facultatea de Medicină de la Universitatea din Cairo, citat de cei de la theguardian.com a afirmat că mumia lui Amenhotep I era extrem de bine conservată, până și micile oase ale urechii se păstraseră deși suferise câteva mici schimbări post-mortem din cauza hoților de morminte. La aproximativ 400 de ani de la mumificarea inițială, preoții încercaseră să repare aceste „răni post-mortem”, fapt pe care l-au înscris în hieroglifele descifrate ulterior. Mumia nu fusese studiată suficient tocmai din cauza împachetărilor perfecte de in acoperite cu ghirlande și cânepă egipteană. Când s-a deschis sicriul, s-a găsit și o viespe perfect conservată, care ajunsese acolo fiind atrasă de mirosul ghirlandelor. 

Folosind tehnici digitale non-invazive (CT- tomografie computerizată 3D), oamenii de știință au scanat mumia de 3500 de ani, dezvelind în mod virtual masca mortuară, bandajele și descoperind detalii uimitoare precum dinții și creierul, ambele intacte, spun cei de la CNN. Au estimat, astfel, că Amenhotep avea aproximativ 35 de ani la momentul morții sale și era circumcis. 

Printre bandajele sale s-au găsit 30 de amulete și un brâu unic confecționat din aur. Însă, oamenii de știință nu au reușit să descopere care ar fi putut fi cauza morții sale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

TREI mistere nerezolvate. Avioane care au dispărut fără urmă

Misterele aviatice sunt pur și simplu fascinante, nu-i...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
pexels.com

Horoscop chinezesc. Previziuni pentru toate semnele din zodiac, valabile până la 1 mai

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia cu multe frici

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia cu schimbări de dispoziție

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia cu probleme financiare

pixel