18 decembrie - Ziua Internaţională a Migranţilor din întreaga lume
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data publicării:
Organizaţia Naţiunilor Unite, prin statele membre, celebrează pe 18 decembrie Ziua Internaţională a Migranţilor, pentru a recunoaşte eforturile, contribuţiile şi drepturile acestora. Iată de ce este importantă această zi!

Ziua Internațională a Migranților reprezintă o ocazie de a aprecia implicarea milioanelor de migranți în dezvoltarea economică a țărilor în care se stabilesc și de unde provin, promovând în același timp respectul pentru drepturile lor fundamentale.

În conformitate cu informațiile ONU, mulți lucrători migranți se confruntă cu condiții de muncă precare și nu au parte de protecție legală. În 2020, aproximativ 280 de milioane de persoane au fost înregistrate ca migranți internaționali, reprezentând 3,6% din populația globală. Din 2014 și până în prezent, peste 50.000 de migranți și-au pierdut viața pe traseele de migrație din întreaga lume.

'În evidenţele Inspectoratului General pentru Imigrări se aflau, la sfârşitul lunii noiembrie, 200.798 de cetăţeni străini cu un drept de şedere valabil la data de referinţă. Dintre aceştia, 69% proveneau din state terţe, în timp ce 30% erau din statele membre UE şi SEE, iar 1% din Regatul Unit', informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) remis, luni, AGERPRES.

Totodată, în perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie, specialiştii în domeniul azilului au asigurat participarea la programul de integrare pentru 1.457 de persoane cu o formă de protecţie şi a altor categorii.

'În complexitatea fenomenului migraţiei există o distincţie clară între migrant şi refugiat. Migrantul alege să plece din ţara de origine, temporar sau definitiv, din motive de ordin economic, familial, social sau cultural, iar refugiatul este forţat să-şi părăsească ţara natală, de cele mai multe ori, din cauza unor stări conflictuale. De altfel, în cazul refugiaţilor statele au obligaţia să le ofere protecţie împotriva returnării în ţara de origine, acces efectiv şi neîngrădit la procedura de azil, precum şi o serie de forme de asistenţă (materială, medicală, socială)', arată sursa citată.

Ziua Internaţională a Migranţilor a fost proclamată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la 4 decembrie 2000, în contextul numărului foarte ridicat şi în continuă creştere al acestora, dar şi pentru a atrage atenţia asupra greutăților cu care ei se confruntă în ţările de origine sau în ţările gazdă.

'IGI asigură un tratament echitabil al imigranţilor şi integrarea armonioasă a acestora în societatea noastră, având şi atribuţia de a oferi, prin structurile sale regionale, servicii specifice în vederea facilitării integrării în societatea românească diferitelor categorii de străini', transmite comunicatul.

Măsurile prevăzute de lege fac referire, pe de o parte, la facilitarea accesului la o serie de drepturi economice şi sociale, cum ar fi dreptul la un loc de muncă, la o locuinţă, dreptul la educaţie, dreptul la asistenţă medicală şi asistenţă socială, iar, pe de altă parte, derularea de programe de integrare - activităţi specifice de orientare culturală, consiliere şi învăţare a limbii române.

Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Claudia Stănescu)

Ziua Internațională a Migranților reprezintă o ocazie de a aprecia implicarea milioanelor de migranți în dezvoltarea economică a țărilor în care se stabilesc și de unde provin, promovând în același timp respectul pentru drepturile lor fundamentale.

În conformitate cu informațiile ONU, mulți lucrători migranți se confruntă cu condiții de muncă precare și nu au parte de protecție legală. În 2020, aproximativ 280 de milioane de persoane au fost înregistrate ca migranți internaționali, reprezentând 3,6% din populația globală.

Din 2014 și până în prezent, peste 50.000 de migranți și-au pierdut viața pe traseele de migrație din întreaga lume.

Citește și Mâncare și emoții - sfaturi de adoptat la masă pentru a avea un copil sănătos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Sursă foto: Pexels

Vești bune Taur, Scorpion și Capricorn. Probleme pentru Gemeni și Balanță

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia cu probleme financiare

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia cu haos la locul de muncă

freepik.com

Horoscop internațional. Ce îi așteaptă pe Berbeci, Gemeni și Lei în luna mai?

pixel