Majoritatea pârtiilor din judeţul Harghita au condiții foarte bune pentru schiat
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data actualizării:
Data publicării:
Dacă ai plănuit să mergi la o sesiune de schi, iată locurile din țară cele mai bune în această perioadă!

Majoritatea pârtiilor de schi din Harghita funcționează, iar condițiile sunt foarte bune pentru practicarea sporturilor de iarnă. Salvamontiştii recomandă atenţie sporită, pentru evitarea unor accidente.

Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Örs, a precizat vineri, pentru AGERPRES, că temperaturile scăzute din ultima perioadă au ajutat proprietarii de pârtii să facă zăpadă artificială şi în acest weekend cel mai probabil se va schia pe toate pârtiile din judeţ.

El a oferit exemplul pârtiilor de la Băile Harghita şi Harghita Mădăraş, unde zăpada 'este extraordinară', întrucât în aceste zone a şi nins, dar a precizat că strat suficient de zăpadă pentru a practica sporturi de iarnă se înregistrează şi la Homorod, Şumuleu-Ciuc, Borsec, Topliţa, Ciumani sau Bucin.

Potrivit sursei citate, în Harghita se găsesc peste 20 de pârtii de schi. Fekete Örs a punctat faptul că, de la începutul sezonului de iarnă, salvamontiştii au avut zeci de intervenţii pentru acordarea ajutorului în urma unor accidente produse pe pârtiile de schi, fiind înregistrate numeroase cazuri de entorse, fracturi, lovituri sau tăieturi, şi această tendinţă este în creştere pe măsură ce tot mai multe pârtii devin funcţionale.

'Şi din cauza zăpezii artificiale (se produc accidentele - n.red.), care e mai tare, dar ca la fiecare început de sezon, oamenii nu sunt obişnuiţi, sunt foarte mulţi care tot anul nu fac mai nimic şi acum încep cu schi pe o pârtie pe care ar trebui să aibă ceva condiţie fizică. Şi de acolo încep problemele', a declarat şeful salvatorilor montani harghiteni.

Acesta a spus că iubitorii sporturilor de iarnă ar trebui să se obişnuiască treptat cu schiul şi ar trebui să-şi ducă echipamentul la un specialist, pentru a fi verificat şi reglat, întrucât există posibilitatea ca greutatea persoanei în cauză să se fi modificat şi reglarea schiurilor să nu mai fie potrivită.

De asemenea, se recomandă insistent celor care practică sporturi de iarnă să nu consume băuturi alcoolice înainte să intre pe pârtie şi să fie atenţi la cei de lângă ei. Salvamontiştii harghiteni sunt prezenţi pe majoritatea pârtiilor din judeţ şi sunt pregătiţi să intervină acolo unde este nevoie de ei.

În ceea ce priveşte practicarea drumeţiilor montane, Fekete Örs a avertizat că pe munte sunt condiţii de iarnă, cu temperaturi foarte scăzute, de aceea este foarte importantă folosirea echipamentului adecvat.

Salvatorii montani mai recomandă iubitorilor de munte să nu plece singuri în drumeţii, să anunţe familia sau chiar pe salvamontişti în ce zonă merg şi să ia în calcul faptul că se întunecă repede, motiv pentru care trebuie să aleagă trasee mai scurte.

Sursa: AGERPRES / (A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)

Știai că...?

  • Primele informații despre schi ca activitate sportivă au fost raportate în "Revista Automobilă" în 1920, unde se face referire la Societatea de schi "Karpathia" din Brașov, fondată în 1880.
  • În același an 1880, s-a înființat și "Societatea Carpatină Ardeleană a Turiștilor" SKV (Siebenburgische Karpathenverein") cu sediul în Sibiu, având filiale regionale în diverse zone ale țării. SKV a contribuit la publicarea unui "Anuar al SKV" între 1881-1944, abordând teme specifice muntelui în timpul iernii, inclusiv dezvoltarea pârtiilor de schi, construcția de adăposturi etc.
  • În 1893, a fost înființată prima societate turistică românească cu activități confirmate: "Societatea Carpatină Sinaia". În statutul său, alături de obiectivele turistice, științifice și culturale, se regăsește și interesul pentru activități sportive precum tirul, vânătoarea și sporturile de iarnă (schi, bob - sanie). În 1892, un grup de schiori condus de Carol Ganzer a străbătut Clăbucetele Predealului. Un an mai târziu, revista "Hercules" a informat că "săniușul pe picioare" era practicat în numeroase localități ardelene, în special în zona Clujului și Bihorului.
  • În 1905, "Societatea de Schi Brașoveană" a fost înființată pentru membrii de naționalitate germană KSV (Kronstadter Ski Vereinigung"), iar în 1909 a avut loc primul concurs de schi din România. Doi ani mai târziu, s-a desfășurat și prima cursă de coborâre din Postăvar până în Poiana Brașovului, cu victoria lui W. Janesch. Au participat 11 concurenți. În aceeași perioadă, au început să aibă loc și competiții feminine pe distanțe scurte.
  • În 1913, a fost construită prima trambulină de sărituri cu schiurile în Poiana Postăvarului de către KSV.
  • Primul Campionat Național a avut loc la Sinaia în 1927, iar primul campionat interuniversitar a fost organizat la Predeal în 1930. În 1931, a fost înființată FRSB (Federația Română de Schi Biatlon).

Citește și Grădina Zoologică din Târgu Mureş - Proiect de salvare a unei rase autohtone de bovine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Care sunt ZODIILE care vor avea cele mai LUMINATE sărbători

Previziuni astrale. Săptămâna Patimilor aduce daruri...


Top citite
Sursă foto: Pexels

Vești bune Taur, Scorpion și Capricorn. Probleme pentru Gemeni și Balanță

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop de weekend pentru Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia cu revelații

Freepik.com

Începe numărătoarea inversă pentru Jupiter în Taur! Care sunt recomandările pentru fiecare zodie/ascendent?

Astrolog Daniela Simulescu/foto emisiune

Horoscop pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Motiv de bucurie pentru o zodie

pixel