Ce au în comun Shakespeare și o maimuță? Teoriile spun una, iar matematicienii alta!
Doi matematicieni au contestat...
Majoritatea pârtiilor de schi din Harghita funcționează, iar condițiile sunt foarte bune pentru practicarea sporturilor de iarnă. Salvamontiştii recomandă atenţie sporită, pentru evitarea unor accidente.
Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Örs, a precizat vineri, pentru AGERPRES, că temperaturile scăzute din ultima perioadă au ajutat proprietarii de pârtii să facă zăpadă artificială şi în acest weekend cel mai probabil se va schia pe toate pârtiile din judeţ.
El a oferit exemplul pârtiilor de la Băile Harghita şi Harghita Mădăraş, unde zăpada 'este extraordinară', întrucât în aceste zone a şi nins, dar a precizat că strat suficient de zăpadă pentru a practica sporturi de iarnă se înregistrează şi la Homorod, Şumuleu-Ciuc, Borsec, Topliţa, Ciumani sau Bucin.
Potrivit sursei citate, în Harghita se găsesc peste 20 de pârtii de schi. Fekete Örs a punctat faptul că, de la începutul sezonului de iarnă, salvamontiştii au avut zeci de intervenţii pentru acordarea ajutorului în urma unor accidente produse pe pârtiile de schi, fiind înregistrate numeroase cazuri de entorse, fracturi, lovituri sau tăieturi, şi această tendinţă este în creştere pe măsură ce tot mai multe pârtii devin funcţionale.
'Şi din cauza zăpezii artificiale (se produc accidentele - n.red.), care e mai tare, dar ca la fiecare început de sezon, oamenii nu sunt obişnuiţi, sunt foarte mulţi care tot anul nu fac mai nimic şi acum încep cu schi pe o pârtie pe care ar trebui să aibă ceva condiţie fizică. Şi de acolo încep problemele', a declarat şeful salvatorilor montani harghiteni.
Acesta a spus că iubitorii sporturilor de iarnă ar trebui să se obişnuiască treptat cu schiul şi ar trebui să-şi ducă echipamentul la un specialist, pentru a fi verificat şi reglat, întrucât există posibilitatea ca greutatea persoanei în cauză să se fi modificat şi reglarea schiurilor să nu mai fie potrivită.
De asemenea, se recomandă insistent celor care practică sporturi de iarnă să nu consume băuturi alcoolice înainte să intre pe pârtie şi să fie atenţi la cei de lângă ei. Salvamontiştii harghiteni sunt prezenţi pe majoritatea pârtiilor din judeţ şi sunt pregătiţi să intervină acolo unde este nevoie de ei.
În ceea ce priveşte practicarea drumeţiilor montane, Fekete Örs a avertizat că pe munte sunt condiţii de iarnă, cu temperaturi foarte scăzute, de aceea este foarte importantă folosirea echipamentului adecvat.
Salvatorii montani mai recomandă iubitorilor de munte să nu plece singuri în drumeţii, să anunţe familia sau chiar pe salvamontişti în ce zonă merg şi să ia în calcul faptul că se întunecă repede, motiv pentru care trebuie să aleagă trasee mai scurte.
Sursa: AGERPRES / (A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)
Știai că...?
Citește și Grădina Zoologică din Târgu Mureş - Proiect de salvare a unei rase autohtone de bovine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Doi matematicieni au contestat...
Mai mulţi poeţi din 12 ţări,...
Corul Naţional de Cameră...
Cum putem simți mai bine...
Iată câteva previziuni...
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Astrologul Daniela Simulescu...
2025 se apropie cu pași...