Grădina Botanică a UBB deschide un spațiu inovator pentru persoanele cu deficiențe de vedere
Autor: Astrosens Team
Data actualizării:
Data publicării:
În deschiderea acestei zone dedicate persoanelor cu deficiențe de vedere, va avea loc și o acțiune amplă de ecologizare, la care vor participa peste 150 de studenți voluntari ai universității.

Grădina Botanică 'Alexandru Borza' a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va redeschide la finalul acestei săptămâni un spațiu special amenajat pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Aceste persoane vor avea posibilitatea să atingă plantele și să citească descrierile acestora în sistem Braille. Această informație a fost comunicată într-un comunicat emis miercuri de către instituția de învățământ superior din Cluj. Evenimentul de deschidere și prezentare a acestui spațiu va avea loc vineri și va fi onorat de prezența rectorului UBB, Daniel David, și a președintelui Asociației Nevăzătorilor din România - filiala Județeană Cluj, Florentin-Cristian Rădulescu.

Acest sector destinat persoanelor cu deficiențe de vedere acoperă o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați și găzduiește plante cu caracteristici care pot fi percepute altfel decât vizual. Aici se găsesc specii ale căror organe produc uleiuri esențiale, a căror aromă poate fi detectată cu ajutorul simțului olfactiv, precum și plante cu forme de frunze sau flori distincte, care pot fi simțite tactil. Sunt expuse aproximativ 40 de specii, printre care se numără zambilele, levănțica, melisa, rozmarinul, petuniile, leușteanul, lămâița și altele. Pentru fiecare specie, sunt furnizate explicații, inclusiv denumirea științifică, originea, importanța economică și/sau medicinală, atât în limbajul tradițional, cât și în cel Braille, conform declarației directorului Grădinii Botanice 'Alexandru Borza' a UBB, Mihai Pușcaș, așa cum este menționat în comunicatul oficial.

În deschiderea acestei zone dedicate persoanelor cu deficiențe de vedere, va avea loc și o acțiune amplă de ecologizare, la care vor participa peste 150 de studenți voluntari ai universității. Aceștia vor pregăti Grădina Botanică pentru sezonul rece, în cadrul programului UBB Goes Green, dezvoltat de Universitatea Babeș-Bolyai. Rectorul UBB, Daniel David, a subliniat că universitatea se străduiește să fie deschisă întregii comunități și să promoveze politici concrete de incluziune, precum și să ofere acces tuturor categoriilor de public. Astfel, zona dedicată persoanelor cu deficiențe de vedere a fost renovată și modernizată complet, fiind amplasată în apropierea Grădinii Japoneze din Grădina Botanică a UBB.

Sursă: AGERPRES / (AS - autor: Cornelia Dumitru, editor: Marius Frăţilă)

Citește și: Premieră națională, Asociația Nevăzătorilor din România. Primul curs de formare pentru instructori în orientare şi mobilitate cu ajutorul bastonului alb

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Cele PATRU zodii avantajate de Super Luna Nouă din Taur

Previziuni astrale. Pe 8 mai, vom avea un super...


Top citite
Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia cu vizibilitate

Astrolog Daniela Simulescu/Fotografie emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător și Pești. Cheltuieli neprevăzute pentru o zodie

Sursă foto: Pexels

Horoscop mai 2024. Oportunități pentru Gemeni, Berbec și Taur. Cheltuieli pentru Pești și Fecioară

freepik.com

Marte în Berbec de pe 30 aprilie. Previziuni pentru fiecare zodie și ascendent

pixel