Germania va restitui Camerunului o statuie furată reprezentând-o pe zeiţa Ngonnso. „Populația Nso a suferit numeroase calamități după ce statuia a fost furată”
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Germania va restitui Camerunului statuia unei zeiţe, furată în urmă cu 120 de ani, a anunţat luni Fundaţia pentru patrimoniul cultural prusac, demers care face parte dintr-o tendinţă mai amplă de retrocedare a artefactelor spoliate în timpul epocii coloniale, informează Reuters.

Statuia, care înfăţişează un personaj feminin cunoscut sub denumirea de Ngonnso', va fi returnată regatului Nso', din nord-vestul Camerunului. Artefactul fost luat de ofiţerul în armata colonială Kurt von Pavel şi donat Muzeului Etnologic din Berlin în 1903.

Sub sloganul Aduceţi-o înapoi pe Ngonnso, societatea civilă a făcut campanie pentru restituirea statuii timp de mai mulţi ani, după ce populaţia Nso a susţinut că a suferit numeroase calamităţi după ce statuia a fost furată. Ngonnso' are o importanţă fundamentală pentru Nso' întrucât este considerată o zeitate maternă, a precizat fundaţia într-un comunicat. Fundaţia a adăugat că artefactul nu a fost furat din Kumbo, capitala regatului Nso, în timpul războiului. Cu toate acestea, Kurt von Pavel a fost însoţit în Camerun de soldaţi înarmaţi, care au intimidat comunitatea Nso, au precizat membrii fundaţiei.

Ei au anunţat totodată că vor restitui 23 de artefacte Namibiei şi că este pe cale să încheie un acord pentru repatrierea unor obiecte în Tanzania. Germania, care a pierdut toate teritoriile coloniale după Primul Război Mondial, a fost a treia putere colonială ca mărime după Regatul Unit şi Franţa. Cu toate acestea, trecutul său colonial a fost ignorat timp de decenii, iar istoricii şi oamenii politici şi-au concentrat atenţia pe consecinţele crimelor naziste şi asupra Holocaustului.

Anul trecut, Germania şi-a anunţat intenţia de a restitui Bronzurile de Benin către autorităţile din Nigeria şi a prezentat scuze publice pentru rolul jucat în uciderea populaţiei triburilor Herero şi Nama din Namibia în urmă cu peste un secol. Muzele din Germania deţin în continuare multe artefacte faimoase, cum ar fi fragmente din Poarta Babilonului din Irak, expuse la Muzeul Pergamon din Berlin. Preşedintele fundaţiei, Hermann Parzinger, a spus că nu este obligatoriu ca obiectele să fi fost preluate într-un context nedrept, cum ar fi jafurile de război, pentru a merita să fie repatriate. Semnificaţia specială - îndeosebi spirituală - a unui obiect pentru societatea de origine poate justifica, de asemenea, restituirea, a adăugat Hermann Parzinger. Mbinglo Gilles Yumo Nyuydzewira, prinţ al regatului Nso, a spus că vestea a fost primită cu căldură în Camerun. După mai bine de 120 de ani, nu putem decât să fim fericiţi, întrucât este un prilej de a comemora şi de a ne apropia de legăturile noastre ancestrale, cu dragoste şi cu un sentiment de comuniune, a declarat Yumo Nyuydzewira pentru Reuters. Mesajul rămâne acela de a reuni înţelepciunea spirituală şi ancestrală cu mama şi fondatoarea acestei măreţe dinastii, a adăugat Yumo Nyuydzewira.

Sursa: AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Florin Bădescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care scapă din orice bucluc financiar

Astrolog Daniela Simulescu/Fotografie emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie va avea de împărțit multe reproșuri!

freepik.com

Săptămână de foc pentru trei zodii. Două au de muncă în relații, iar alta se supără la serviciu

Astrolog Daniela Simulescu/foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care va fi masochistă

pixel