Germania va restitui Camerunului o statuie furată reprezentând-o pe zeiţa Ngonnso. „Populația Nso a suferit numeroase calamități după ce statuia a fost furată”
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Germania va restitui Camerunului statuia unei zeiţe, furată în urmă cu 120 de ani, a anunţat luni Fundaţia pentru patrimoniul cultural prusac, demers care face parte dintr-o tendinţă mai amplă de retrocedare a artefactelor spoliate în timpul epocii coloniale, informează Reuters.

Statuia, care înfăţişează un personaj feminin cunoscut sub denumirea de Ngonnso', va fi returnată regatului Nso', din nord-vestul Camerunului. Artefactul fost luat de ofiţerul în armata colonială Kurt von Pavel şi donat Muzeului Etnologic din Berlin în 1903.

Sub sloganul Aduceţi-o înapoi pe Ngonnso, societatea civilă a făcut campanie pentru restituirea statuii timp de mai mulţi ani, după ce populaţia Nso a susţinut că a suferit numeroase calamităţi după ce statuia a fost furată. Ngonnso' are o importanţă fundamentală pentru Nso' întrucât este considerată o zeitate maternă, a precizat fundaţia într-un comunicat. Fundaţia a adăugat că artefactul nu a fost furat din Kumbo, capitala regatului Nso, în timpul războiului. Cu toate acestea, Kurt von Pavel a fost însoţit în Camerun de soldaţi înarmaţi, care au intimidat comunitatea Nso, au precizat membrii fundaţiei.

Ei au anunţat totodată că vor restitui 23 de artefacte Namibiei şi că este pe cale să încheie un acord pentru repatrierea unor obiecte în Tanzania. Germania, care a pierdut toate teritoriile coloniale după Primul Război Mondial, a fost a treia putere colonială ca mărime după Regatul Unit şi Franţa. Cu toate acestea, trecutul său colonial a fost ignorat timp de decenii, iar istoricii şi oamenii politici şi-au concentrat atenţia pe consecinţele crimelor naziste şi asupra Holocaustului.

Anul trecut, Germania şi-a anunţat intenţia de a restitui Bronzurile de Benin către autorităţile din Nigeria şi a prezentat scuze publice pentru rolul jucat în uciderea populaţiei triburilor Herero şi Nama din Namibia în urmă cu peste un secol. Muzele din Germania deţin în continuare multe artefacte faimoase, cum ar fi fragmente din Poarta Babilonului din Irak, expuse la Muzeul Pergamon din Berlin. Preşedintele fundaţiei, Hermann Parzinger, a spus că nu este obligatoriu ca obiectele să fi fost preluate într-un context nedrept, cum ar fi jafurile de război, pentru a merita să fie repatriate. Semnificaţia specială - îndeosebi spirituală - a unui obiect pentru societatea de origine poate justifica, de asemenea, restituirea, a adăugat Hermann Parzinger. Mbinglo Gilles Yumo Nyuydzewira, prinţ al regatului Nso, a spus că vestea a fost primită cu căldură în Camerun. După mai bine de 120 de ani, nu putem decât să fim fericiţi, întrucât este un prilej de a comemora şi de a ne apropia de legăturile noastre ancestrale, cu dragoste şi cu un sentiment de comuniune, a declarat Yumo Nyuydzewira pentru Reuters. Mesajul rămâne acela de a reuni înţelepciunea spirituală şi ancestrală cu mama şi fondatoarea acestei măreţe dinastii, a adăugat Yumo Nyuydzewira.

Sursa: AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Florin Bădescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Prognoza meteo în următoarea lună. Cum va fi vremea?

Vor fi sau nu temperaturi apropiate de normalul...

Se încălzește vremea. Vor fi din nou 19 grade Celsius 

Vremea se anunță tot mai caldă în săptămâna viitoare,...

Chinezii au descoperit că pe Marte a existat un imens ocean 

Apar noi dovezi că Marte a fost în urmă cu multe...



Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop azi pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia care se va chinui să vadă jumătatea plină a paharului

freepik.com

Ultima retrogradare a lui Mercur din 2024! Previziuni pentru fiecare zodie și ascendent

Soarele intră in Săgetător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

pixel