Fundaţia Regală Margareta a României anunță: Aproape 12.000 de seniori au sunat în 2023 la Telefonul Vârstnicului
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data publicării:
Statisticile cu privire la seniorii din România sunt îngrijorătoare. Iată care este situația!

Aproape 12.000 de seniori au apelat în 2023 la serviciul social Telefonul Vârstnicului, operat de Fundaţia Regală Margareta a României.

Potrivit unui comunicat al Fundaţiei Regale Margareta a României transmis AGERPRES, în 2023 au fost înregistrate 11.991 de convorbiri telefonice cu vârstnici şi aparţinători din toată ţara, care au beneficiat de informare, consiliere socială, îndrumare, sprijin material sau emoţional.

'2.228 dintre apelanţii seniori au sunat pentru prima dată, 46% dintre ei provin din mediul rural şi din oraşe mici, 48% solicită informaţii utile traiului de zi cu zi, 32% au între 70 şi 80 de ani, iar 53% locuiesc singuri', precizează sursa citată.

Datele statistice date de Institutul Naţional de Statistică referitoare la seniorii din România sunt, în continuare, îngrijorătoare.

'Populaţia rezidentă de vârstnici peste 65 de ani depăşeşte 3,7 milioane de persoane, iar aproape 1,9 milioane dintre ei au rămas singuri - luând în calcul seniorii care şi-au pierdut partenerii şi pe cei necăsătoriţi sau divorţaţi. Conform indicatorilor statistici ai Casei Naţionale de Pensii Publice privind pilonul I, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost în 2023 de 2.006 lei, evidenţiind dificultăţile financiare cu care mulţi vârstnici se luptă zilnic', anunță comunicatul citat.

Înfiinţat în urmă cu 8 ani, ca răspuns la problema îmbătrânirii populaţiei, serviciul social licenţiat Telefonul Vârstnicului cartografiază nevoile cu care se confruntă seniorii României pe baza solicitărilor exprimate de cei peste 17.500 de apelanţi unici, beneficiari ai programului, proveniţi din toate colţurile ţării.

În 2023, echipa dedicată, formată din patru asistenţi sociali full-time, 15 voluntari pentru reapelare săptămânală şi cinci psihologi voluntari, a oferit soluţii practice şi sprijin emoţional pentru provocările vieţii de zi cu zi ale seniorilor.

Pe primul loc în topul motivelor de apelare a liniei telefonice gratuite 0800 460 001 a rămas şi în 2023 obţinerea de informaţii practice, utile şi de încredere, care nu sunt accesibile tuturor seniorilor.

Mijloacele moderne de informare, comunicarea digitală, societatea tot mai avansată din punct de vedere tehnologic, migraţia familiilor tinere din ultimii ani, dar şi fenomenele de marginalizare sau discriminare a vârstnicilor, îi plasează pe mulţi într-o situaţie de izolare socială.

1.059 de bătrâni au obţinut facil şi gratuit contacte relevante şi informaţii actualizate pentru situaţii particulare din partea echipei specializate de asistenţi sociali ai liniei telefonice, care operează cu o bază de date ce conţine peste 450 de instituţii de stat, servicii sociale sau private cu servicii specifice pentru seniori.

În 2023, nevoia de îngrijire şi sprijin practic la domiciliu a fost pe locul 2 în topul apelurilor, iar pe locul trei s-au aflat solicitările de sprijin financiar şi material.

Totodată, Fundaţia Regală a oferit, în unele cazuri, şi sprijin direct seniorilor care se confruntă cu condiţii precare de viaţă prin tichete sociale, materiale igienico-sanitare şi bunuri de necesitate, prin Fondul pentru Vârstnici.

În căutarea unui sprijin emoţional, 142 dintre seniorii au sunat pentru prima dată la Telefonul Vârstnicului în 2023, confruntându-se cu solitudinea, provocări sociale actuale sau personale. De consiliere psihologică oferită gratuit de psihologii voluntari, au beneficiat vârstnicii care au avut nevoie urgentă în acest sens.

La Telefonul Vârstnicului seniorii primesc informaţii punctuale, practice şi actualizate şi găsesc soluţii la problemele diverse cu care se confruntă.

Apelurile se pot face la 0800 460 001, de luni până vineri între orele 08,00 - 20,00 şi sâmbăta între 8,00 - 16,00.

Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Mihai Simionescu)

Niște statistici la nivel global arată că:

57% dintre persoanele în vârstă se simt singure. Persoanele în vârstă care sunt divorțate sau văduve au o rată mai mare de singurătate (63%), dar chiar și cei aflați într-o relație se simt singuri. Peste jumătate dintre persoanele în vârstă căsătorite (53%) și persoanele într-o relație (50%) au raportat că experimentează singurătate.

Persoanele în vârstă care experimentează singurătate, în funcție de aranjamentul locativ:

Locuiesc singure: 68%
Locuiesc într-un aranjament de viață comun: 64%
Cu un partener: 53%
Cu membrii familiei, fără partener: 51%
Cu partener și membrii familiei: 47%
Atunci când li s-a cerut să precizeze cât de des se simt singure, una din zece persoane în vârstă a spus că se simt singure în fiecare zi. 40% au afirmat că se simt singure de câteva ori pe lună, iar 26% au spus că se simt singure de câteva ori pe săptămână.

Citește și Avertisment internaţional. Rechinii sunt ucişi "într-un ritm alarmant".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Sursă foto: Pexels

Vești bune Taur, Scorpion și Capricorn. Probleme pentru Gemeni și Balanță

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia cu probleme financiare

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia cu haos la locul de muncă

freepik.com

Horoscop internațional. Ce îi așteaptă pe Berbeci, Gemeni și Lei în luna mai?

pixel