Folclorul Lunar. Miturile și legendele Lunii din cele mai vechi timpuri
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data actualizării:
Data publicării:
Pe 10 februarie, avem o Lună Nouă în semnul Vărsătorului. Luna este asociată cu foarte multe legende și tradiții. Iată ce spuneau strămoșii noștri despre puterea Lunii, cât și ce practici considerau necesare!

Din vremurile îndepărtate ale apariției civilizației umane, Luna a avut un rol semnificativ în miturile și tradițiile culturilor din întreaga lume. De-a lungul mileniilor, a fost atât o sursă de lumină, cât și un mod de măsurare a timpului. Similar cu Soarele, a fost asociată cu numeroși zei și zeițe în culturile globale. Atât în mitologie, cât și în magie, acest corp ceresc a fost întotdeauna legat de numeroase aspecte centrale ale existenței umane, precum dragostea, pasiunea, fertilitatea, misterul, moartea și renașterea, și viața de apoi. În prezent, Luna continuă să fie o prezență vitală în practicile Wicca și ale altor forme de vrăjitorie modernă și păgânism. Tradițional, sabaturile Wiccan se întâlnesc pentru ritualuri de Lună Plină pentru a onora Zeița în cadrul Esbat-urilor, o practică adoptată și de cei care practică singuri.

Numeroase civilizații timpurii considerau că Luna stabilește momentul în care femeile puteau rămâne însărcinate. Acest lucru ar putea să explice de ce zeițele feminine asociate cu Luna, de exemplu, zeița chineză Chang'e sau Mama Quilla a incașilor, ocupă un loc atât de important în mitologiile din întreaga lume.

Animalele sălbatice pot fi, de asemenea, influențate de fazele lunii, în special în ceea ce privește activitățile lor nocturne. În timpul fazei de Lună Nouă, când lumina lunară este mai redusă, unele animale sau insecte nocturne ar putea deveni mai active și mai aventuroase, deoarece întunericul le sporește abilitățile de vânătoare sau de căutare a hranei, în timp ce reduce riscul de a fi prădate.

10 februarie: Lună Nouă în Vărsător. Un moment nemaipomenit pentru noi începuturi

În același timp, unele specii de pradă ar putea profita de întunericul Lunii Noi pentru a se ascunde mai bine, fiind mai greu de detectat și vânat de către prădători.

Într-un mod intrigant, legende din diverse tradiții ale înregii lumi, inclusiv din budism și folclorul nativ american, relatează povestea unui iepure care trăiește pe Lună. Această mitologie comună poate reflecta interpretări similare ale marcajelor de pe suprafața lunară - o perspectivă alternativă asupra celebrului "om în lună".

În credințele păgâne străvechi, Luna este considerată zeița principală și este o parte integrantă a practicilor magice zilnice, păgânii folosind Apa Lunii pentru a se purifica de toate răutățile.

Ce trebuie să știi despre practicile de Lună Nouă!

  • Aceasta marchează debutul ciclului lunar și este un moment propice pentru a visa la ceea ce dorești să realizezi în viață. Tradițional, magia care este menită să inițieze proiecte și afaceri noi este favorizată în acest moment, însă orice acțiune care implică atragerea sau sporirea a ceea ce îți dorești este potrivită.
  • Atunci când observi prima dată o Lună în creștere, transferă toate monedele dintr-un buzunar în celălalt. Se spune că acest gest va aduce noroc în luna următoare.
  • Există persoane care consideră că a cincea zi după o Lună Plină este momentul ideal pentru a încerca să concepi un copil.

Vezi și CINCI predicții șocante despre evoluția Inteligenței Artificiale în anul 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

TREI mistere nerezolvate. Avioane care au dispărut fără urmă

Misterele aviatice sunt pur și simplu fascinante, nu-i...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Sursă foto: Pexels

Vești bune Taur, Scorpion și Capricorn. Probleme pentru Gemeni și Balanță

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop de weekend pentru Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia cu revelații

Astrolog Daniela Simulescu/foto emisiune

Horoscop pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Motiv de bucurie pentru o zodie

Freepik.com

Începe numărătoarea inversă pentru Jupiter în Taur! Care sunt recomandările pentru fiecare zodie/ascendent?

pixel