Fluiere vechi de 12.000 de ani, descoperite de arheologi în Israel
Autor: astrosens Team
Data publicării:
Fluiere vechi de 12.000 de ani au fost descoperite de arheologi în Israel.

Cele mai vechi fluiere din lume, cu o vechime de 12.000 de ani, nu ar fi fost create de oamenii preistorici pentru muzică și distracție.. Rămăşiţele unor astfel de instrumente realizate din oase de aripă de la specii de păsări de apă, descoperite în timpul săpăturilor în Valea Hula din nordul Israelului şi datând din perioada natufiană, au dovedit că fluierele imitau sunetele păsărilor răpitoare şi ar fi fost folosite la vânătoare, conform arheologilor, transmite Agerpres, citând TPS.

Săpăturile din situl Eynan/Ain Mallaha, iniţiate de o misiune franceză în 1955 şi continuate ulterior de o echipă de la Centre de Recherche Français a Jérusalem (CRFJ) şi Autoritatea pentru Antichităţi din Israel (IAA), au condus la descoperirea unor urme de aşezări de vânători-culegători unde au fost găsite oase de la diferite specii de animale, inclusiv păsări.

Din ce erau făcute fluierele



Laurent Davin de la Universitatea Ebraică din Ierusalim şi CRJF şi Jose Miguel Tejero de la Universitatea din Viena şi Universitatea din Barcelona, au condus studiul asupra culturii materiale, cercetând oasele de păsări găsite la Eynan/Ain Mallaha. Ei au observat anumite orificii prezente pe şapte fluiere miniaturale realizate din os de aripă de lişiţă sau de raţă sălbatică.

Unul dintre obiecte a fost descoperit intact, acesta fiind singurul fluier de acest tip conservat în această stare, după cum a declarat Laurent Davin de la IAA.

Descoperirile au fost publicate vineri, în jurnalul Nature Scientific Report.

Pentru a înţelege scopul acestor obiecte, cercetătorii au colaborat cu experţi de la Centrul Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică (CNRS) din Franţa şi au creat replici ale acestor fluiere.

În urma experimentelor efectuate cu replicile create s-a constatat că aceste instrumente produceau sunete distincte, oamenii de ştiinţă concluzionând că era într-adevăr vorba despre fluiere.

Sunetele pe care aceste fluiere le scoteau au fost comparate cu cele produse de diferite specii de păsări de la Eynan/Ayn Malaha, semănând foarte mult cu cele ale păsărilor răpitoare, cum ar fi uliul păsărar sau vânturelul.

Cum erau folosite



Valea Hula reprezintă un important popas pentru milioane de păsări din sute de specii care migrează între Africa şi Europa.

O teorie avansată de cercetători sugerează că oamenii străvechi se poziţionau în apropierea păsărilor de apă pe care le vânau mai uşor direcţionându-le cu ajutorul acestor fluiere care imitau sunetele scoase de păsările răpitoare.

"Dacă aceste fluiere au fost într-adevăr folosite pentru vânătoare, aceasta ar fi cea mai veche dovadă a sunetului utilizat în acest fel. În majoritatea siturilor din aceeaşi perioadă cu Eynan, aceste instrumente s-au deteriorat şi au dispărut", a declarat Hamoudi Khalaily de la IAA. În opinia sa, descoperirea "oferă noi informaţii semnificative cu privire la metodele de vânătoare". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Prognoza meteo în următoarea lună. Cum va fi vremea?

Vor fi sau nu temperaturi apropiate de normalul...

Se încălzește vremea. Vor fi din nou 19 grade Celsius 

Vremea se anunță tot mai caldă în săptămâna viitoare,...

Chinezii au descoperit că pe Marte a existat un imens ocean 

Apar noi dovezi că Marte a fost în urmă cu multe...



Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Ultima retrogradare a lui Mercur din 2024! Previziuni pentru fiecare zodie și ascendent

Horoscop de weekend. Taurii primesc înțelepciune, iar Cupidon și Fecioarele fac un pact!

Soarele intră in Săgetător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

Daniela Simulescu Foto emisiune

Ce le așteaptă în 2025 pe Zodiile de Aer: Gemeni, Balanță și Vărsător?

pixel