Este iubirea doar chimie în creier? Ce spun cercetătorii
Autor: Liana Ganea
Data publicării:
Poate că dragostea este doar o chestiune de chimie a creierului. Sau poate nu.

O mulțime de cercetări au analizat bazele biologice ale iubirii materne și familiale, dar ne vom concentra aici pe dragostea romantică. Descriem adesea îndrăgostirea ca pe un rollercoaster de emoții. Având în vedere acest lucru, este probabil deloc surprinzător că poeții au făcut, fără îndoială, o treabă mai bună de a defini ce este dragostea exactă decât au făcut-o oamenii de știință.

Cu toate acestea, dacă vrem să examinăm dacă dragostea este o construcție neurochimică, trebuie să înțelegem ceea ce se întâmplă în creier. Abia de curând oamenii de știință au avut instrumentele necesare pentru a investiga această întrebare. Până la începutul secolului 21, majoritatea cercetărilor s-au concentrat pe psihologia iubirii și a atracției. O revizuire din 2007 a rezumat studiile neurobiologice timpurii în acest domeniu.

Ce este iubirea, conform datelor ştiinţifice

Se știa deja că zonele creierului care sunt implicate în mod specific în sentimentele de dragoste conțineau concentrații mari de neurotransmițător dopamină. După cum a explicat autorul Semir Zeki, „eliberarea de dopamină pune pe cineva într-o stare de „simțire bine”, iar dopamina pare să fie strâns legată nu numai de formarea relațiilor, ci și de sex, care, prin urmare, ajunge să fie privit ca o recompensă și „exercițiu pentru a te simți bine”.

În timp ce dopamina este crescută în timpul primului val de poftă, un alt neurotransmițător pare să fie epuizat: serotonina. Acest lucru, potrivit lui Zeki, este similar cu un efect observat în creierul celor cu tulburare obsesiv-compulsivă și este responsabil pentru concentrarea unică asupra obiectului dorințelor noastre romantice pe care le putem simți în primele etape ale unei relații.

Când te gândești la cuvintele „chimice” și „romanță”, unul dintre lucrurile care ar putea veni în minte mai întâi sunt feromonii. Dacă este de crezut cultura populară – și sloganurile publicitare – oamenii emană semnale parfumate care îi fac să miroasă irezistibil pentru potențialii parteneri. Studiile din regnul animal au evidențiat într-adevăr importanța feromonilor în ciclurile reproductive ale unor creaturi – dar ați putea fi surprinși să aflați că dovezile existenței lor la oameni sunt puține. În ceea ce privește substanțele chimice ale creierului, totuși, cel mai mare impact pe care pur și simplu nu îl putem ignora este oxitocina. În principal pentru că este, de fapt, supranumit „hormonul iubirii”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Aphantasia. Când mintea rămâne fără imagini

Îți este ușor să îți imaginezi lucruri? Nu toți oamenii...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care scapă din orice bucluc financiar

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care nu trebuie să dea vrabia din mână pentru cioara de pe gard

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care nu trebuie să ceară luna de pe cer

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop de weekend pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie se va gândi doar la bani!

pixel