Doi astronauţi saudiţi urmează să ajungă pe Stația Spațială Internațională
Autor: astrosens Team | Dată: 21 mai 2023, 16:13
Doi astronauţi saudiţi, între care o femeie, urmează să ajungă pe Stația Spațială Internațională.

O misiune privată organizată de compania Axiom Space urmează să decoleze duminică spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), având la bord primii doi astronauţi saudiţi, între care o femeie, care vor ajunge pe staţia spaţială, relatează Agerpres, citând AFP.

Rayana Barnawi, o cercetătoare care lucrează în domeniul cancerului de sân, şi Ali Al-Qarni, un pilot de vânătoare, vor decola la bordul unei rachete Falcon 9 a SpaceX la ora locală 17:37 (21:37 GMT) de la Centrul Spaţial Kennedy, Florida.

Cine îi va însoțiEi vor fi însoţiţi de alţi doi membri ai echipajului: Peggy Whitson, o fostă astronaută NASA care a fost deja de trei ori pe ISS, şi John Shoffner, un antreprenor american, care va fi pilotul.

Ei vor petrece aproximativ 10 zile la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), unde urmează să sosească luni în jurul orei 13:30 GMT.

"Să fiu femeie astronaut saudită, şi să reprezint regiunea, este o mare plăcere şi o onoare pe care sunt foarte fericită să o am", a declarat Rayana Barnawi, în cadrul unei conferinţe de presă săptămâna aceasta.

În viaţa de zi cu zi, Ali Al-Qarni este un pilot de vânătoare. "Întotdeauna am avut o pasiune pentru a explora necunoscutul şi a admira cerul şi stelele", a explicat el. "Deci, aceasta este o oportunitate minunată pentru mine să-mi urmez pasiunea şi de data aceasta să zbor printre stele", a mai spus el.

Autoritatea Spaţială Saudită, creată în 2018Arabia Saudită a mai trimis în trecut unul dintre cetăţenii săi în spaţiu. În 1985, prinţul saudit Sultan bin Salman a luat parte la o misiune americană.

Însă această nouă călătorie în spaţiu face parte din strategia regatului ultra-conservator de a îmbunătăţi imaginea ţării, unde femeile nu aveau încă cu câţiva ani în urmă dreptul să şofeze.

Arabia Saudită a creat Autoritatea Spaţială Saudită în 2018, iar anul trecut a lansat un program destinat trimiterii astronauţilor în spaţiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

2 iunie: Ziua Naţională pentru Adopţie

Adopţia reprezintă o şansă la o viaţă mai bună pentru...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Sursa: pixabay.com

4 iunie: Lună Plină în Săgetător. Previziuni pentru fiecare zodie/ascendent

https://pixabay.com/

Zodia căreia îi merge totul din plin. Ce altă zodie va înota în ape tulburi?

Freepik.com

Semnificația spirituală a fiecărui semn din zodiac. Ce ne spune Vărsătorul?

Sursa: pixabay.com

Ce aduce Saturn retrograd în Pești pentru Taur/Ascendent în Taur?

Cross parteneri