Designul computaţional al proteinelor şi predicţia structurii proteinelor, recompensate cu premiul Nobel pentru Chimie
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data publicării:
Premiul Nobel pentru Chimie 2024 a fost acordat lui David Baker pentru designul computațional al proteinelor și britanicilor Demis Hassabis și John Jumper pentru predicția structurii proteinelor, conform comunicatului Comitetului Nobel.

David Baker a primit jumătate din Premiul Nobel, în timp ce Demis Hassabis și John Jumper împart cealaltă jumătate. Premiul Nobel pentru Chimie 2024 a fost acordat pentru descoperiri legate de proteine, instrumente chimice esențiale care mențin viața. Proteinele sunt formate, în general, din 20 de aminoacizi, ce pot fi combinați în aproape nenumărate moduri. Cu ajutorul informațiilor din ADN, aminoacizii se leagă în celulele noastre pentru a forma lanțuri lungi.

Apoi se produce 'magia proteinelor' - catenele de aminoacizi se răsucesc şi se pliază într-o structură tridimensională distinctă, uneori unică. Această structură le conferă funcţie proteinelor. Unele participă în producerea ţesutului muscular, altele produc solzi sau pene, în timp ce altele pot deveni hormoni sau anticorpi. Multe dintre ele formează enzime, care coordonează apoi reacţiile chimice ale vieţii cu o precizie uluitoare. Proteinele aflate la suprafaţa celulelor sunt de asemenea extraordinar de importante, funcţionând precum nişte canale de comunicare între celule şi mediul înconjurător.

David Baker a realizat ceea ce era considerat aproape imposibil: crearea unor proteine complet noi, unele cu funcții inedite. Demis Hassabis și John Jumper au dezvoltat un model AI care a rezolvat o problemă de 50 de ani, aceea de a prezice structurile tridimensionale complexe ale proteinelor pornind de la o secvență de aminoacizi. Aceste inovații au un potențial uriaș atât pentru știință, cât și pentru diverse industrii.

În 2023, premiul Nobel pentru Chimie a fost atribuit cercetătorilor Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus şi Alexei I. Ekimov pentru 'descoperirea şi sinteza punctelor cuantice'. Premiile vor fi înmânate laureaţilor în cadrul unei ceremonii speciale ce va fi organizate la 10 decembrie, ziua morţii lui Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei. Anul acesta, premiile la fiecare categorie sunt însoţite de o recompensă financiară de 11 milioane de coroane suedeze (puţin peste 1 milion de dolari).

Sursa: AGERPRES/(AS - editor: Codruţ Bălu)

Inundațiile catastrofale din Galați și Vaslui. Crucea Roșie: "Este toată viața lor în acele gospodării distruse de ape!”

Ce știm despre premiul Nobel?

Comitetul Nobel păstrează confidențiale numele nominalizaților timp de 50 de ani înainte de a le face publice. Premiul constă într-o medalie, un certificat personalizat și un premiu în bani (10 milioane de coroane suedeze (SEK) - aproximativ 900.000 de dolari în octombrie 2022).

Inscripția principală de pe o față a medaliilor Nobel pentru Fizică, Chimie, Medicină și Literatură este aceeași: „Inventas vitam juvat excoluisse per artes,” tradus aproximativ „Și cei care au îmbunătățit viața pe Pământ prin noile lor realizări.” Traducerea literală este „invențiile îmbogățesc viața, care este înfrumusețată prin artă.” Medalia pentru Pace are inscripția „Pro pace et fraternitate gentium,” tradusă „Pentru pace și fraternitatea dintre oameni.” Medalia pentru Economie nu are inscripție.

Premiile Nobel sunt anunțate în avans, dar sunt acordate anual pe 10 decembrie, aniversarea morții lui Alfred Nobel. Premiile Nobel pentru Fizică, Chimie, Medicină, Literatură și Economie sunt de obicei acordate într-o ceremonie la Stockholm, Suedia. Premiul Nobel pentru Pace este, de regulă, acordat într-o ceremonie separată la Oslo, Norvegia. Periodic, nu a fost acordat niciun premiu, ultima dată acest lucru s-a întâmplat în 1972.

Numărul de câștigători este limitat la trei per categorie. O persoană trebuie să fie în viață pentru a fi nominalizată. Dacă moare în timpul perioadei de evaluare, numele său va fi eliminat. Doar dacă o persoană este anunțată ca laureat și moare înainte de ceremonie, se va acorda premiul postum.

Fundația Nobel protejează interesele comune ale instituțiilor care acordă premiile: Academia Regală Suedeză de Științe, Academia Suedeză, Institutul Karolinska și Comitetul Nobel Norvegian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare


Cele mai noi articole

Horoscop 2025. Ghid astrologic pentru fiecare zodie

Horoscop anual. Ne apropiem de finalul lui 2024, iar...


Top citite
Sursă foto: Freepik

Venus în Săgetător, din 17 octombrie. Ce beneficii aduce pentru fiecare zodie

Freepik.com

Încă o lună cu Saturn retrograd! Previziuni nemaipomenite pentru fiecare zodie și ascendent

Sursă foto: Freepik

Horoscop 2025. Ghid astrologic pentru fiecare zodie

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Luna Plină în Berbec de mâine. Pot exista multe frustrări și sfidări!

pixel