Declarație surprinzătoare din partea câștigătoarei premiului Nobel pentru Literatură! Cum speră să se schimbe viața ei?
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data actualizării:
Data publicării:
Han Kang, romanciera sud-coreeană, a făcut o declarație surprinzătoare în urma câștigării premiului Nobel. Nu doar că a dezvăluit cum își dorește să arate de acum viața ei, ci a spus și cum a sărbătorit!

Noua laureată a Premiului Nobel pentru literatură, romanciera sud-coreeană Han Kang, a declarat joi că are în mod constant idei pentru cărţi noi, dintre care una ar putea fi terminată anul viitor, şi speră că viaţa ei de zi cu zi 'nu se va schimba prea mult' după câştigarea prestigiosului premiu, transmite AFP.

Romanciera de 53 de ani, prima femeie din Asia care a câștigat acest prestigios premiu literar, este cunoscută la nivel internațional pentru romanul 'The Vegetarian', distins cu premiul Man Booker în 2016. Cartea explorează transformarea drastică a obiceiurilor alimentare ale unei femei bântuite de coșmaruri violente, cu repercusiuni grave atât asupra relației sale de cuplu, cât și asupra sănătății sale mintale.

Ea a primit premiul Nobel 'pentru proza sa poetică intensă care înfruntă traumele istorice şi expune fragilitatea vieţii umane', conform Academiei suedeze.

Invitată în cadrul unei ceremonii organizată de fundaţia sud-coreeană Pony Chung, care şi-a prezentat Premiul pentru Inovaţie la Seul, Han Kang a spus că şi-a savurat cu modestie succesul. Câştigarea Premiului Nobel a fost 'un moment plin de bucurie şi recunoştinţă, pe care l-am sărbătorit cu calm seara', a spus autoarea, în timp ce anunţul Comitetului Nobel a făcut furori în Coreea de Sud, iar cărţile sale s-au vândut în peste 1 milion de exemplare în doar câteva zile.

Dependența de substanțe. Dr. Radu Ţincu: "Pe termen lung, efectele sunt dezastruoase, scade numărul de neuroni!”

'Săptămâna trecută, plină de atât de mulţi oameni care mi-au împărtăşit bucuria ca şi cum ar fi fost a lor, va rămâne în memoria mea ca o experienţă specială şi emoţionantă', a spus ea. Dar 'sper şi cred că viaţa mea de zi cu zi nu se va schimba prea mult'. 'Sunt cineva care se conectează la lume prin scris' şi 'sper că voi continua să scriu şi voi cunoaşte cititori prin cărţile mele', a adăugat ea.

'Nu beau alcool şi recent, din motive de sănătate, am încetat să mai beau cafea. Rareori mai călătoresc, deşi mi-a plăcut. Cu alte cuvinte, m-am întrebat adesea 'ce te distrează în viaţă?'. Îmi place mai degrabă să mă plimb', s-a descris ea.

Autoarea speră să termine noul roman la care lucrează anul viitor: 'Dar de multe ori mă înşel în ceea ce priveşte timpul de care am nevoie pentru a scrie şi nu pot spune cu certitudine când va fi terminat'.

Han Kang a adăugat că are în minte încă trei cărţi pe care ar dori să le termine înainte de a împlini 60 de ani: 'Dar ca întotdeauna, cred că atunci când le voi scrie, voi avea idei pentru alte cărţi şi nu voi înceta să mă gândesc la cărţi pe care vreau să le scriu'.

Sursa: AGERPRES/(AS - editor: Codruţ Bălu)

Ce alte premii a mai câștigat scriitoarea?

Han a câștigat Premiul Literar Yi Sang (2005) pentru „Mongolian Mark" (a doua parte a romanului "The Vegetarian"), Premiul Coreean pentru Roman în 1999 pentru nuvela "Baby Buddha", Premiul Tinerilor Artiști din partea Ministerului Culturii al Coreei în 2000 și Premiul Literar Dongri în 2010 pentru „The Wind is Blowing".

În 2018, Han a devenit al cincilea scriitor selectat pentru a contribui la proiectul Future Library. Organizatoarea proiectului, Katie Paterson, a declarat că Han a fost aleasă deoarece „ne extinde viziunea asupra lumii". Han a predat manuscrisul „Dear Son, My Beloved" în mai 2019. La ceremonia de predare, ea a tras un material alb prin pădure și l-a înfășurat în jurul manuscrisului. A explicat acest gest ca o referință la cultura coreeană, unde o pânză albă este folosită atât pentru bebeluși, cât și pentru veșmintele de doliu, descriind evenimentul ca fiind „ca o nuntă a manuscrisului meu cu această pădure. Sau un cântec de leagăn pentru un somn de un secol”.

În 2023, Han a fost aleasă Scriitoare Internațională a Societății Regale de Literatură.

„The Vegetarian" s-a clasat pe locul 49 în lista „100 de Cele Mai Bune Cărți ale Secolului XXI” realizată de The New York Times în iulie 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare


Cele mai noi articole

Horoscop 2025. Ghid astrologic pentru fiecare zodie

Horoscop anual. Ne apropiem de finalul lui 2024, iar...


Top citite
Sursă foto: Freepik

Venus în Săgetător, din 17 octombrie. Ce beneficii aduce pentru fiecare zodie

Freepik.com

Încă o lună cu Saturn retrograd! Previziuni nemaipomenite pentru fiecare zodie și ascendent

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Luna Plină în Berbec de mâine. Pot exista multe frustrări și sfidări!

Sursă foto: Freepik

Horoscop 2025. Ghid astrologic pentru fiecare zodie

pixel