Déjà vu: când apare acest sentiment și cum știi că ai "întâlnit" pe cineva într-o viață anterioară?
Autor: Gentiana Mocanu-Pavel
Data publicării:
Ai experimentat vreodată sentimentul de "am mai trăit acest moment"? Deși știi că este imposibil, acest fenomen poartă numele de déjà vu și a fost un subiect care a preocupat toți oamenii de știință. Iată ce trebuie să știi!

La finele anilor 1800, au început să apară teorii cu privire la ceea ce ar putea cauza déjà vu, care în franceză înseamnă „deja văzut”.

S-a speculat că fenomenul este dat de o "eroare" a minții sau poate de un tip de problemă a creierului. A fost considerat și o sincopă temporară în funcționarea altfel normală a memoriei umane. Cu toate acestea, subiectul nu a ajuns pe tărâmul științei decât destul de recent.

Când apare sentimentul de déjà vu?

Un om de știință, pe nume Alan Brown, a decis să efectueze o revizuire a tot ceea ce cercetătorii scriseseră despre déjà vu până în acel moment. Multe dintre explicațiile avansate în literatura de specialitate aveau o „aromă” de paranormal, având legătură cu supranaturalul – lucruri precum viețile anterioare sau abilități psihice anormale.

Dar acesta a găsit și studii care au chestionat oameni obișnuiți despre experiențele lor de déjà vu. Din toate aceste lucrări, a reușit să culeagă câteva constatări de bază despre ce este un déjà vu.

De pildă, a spus că aproximativ două treimi dintre oameni experimentează déjà vu la un moment dat în viața lor. Brown a determinat că cel mai frecvent declanșator al déjà vu-ului este o scenă sau un loc, iar următorul cel mai frecvent declanșator este o conversație.

De asemenea, a observat indicii de-a lungul a aproximativ 100 de ani de literatură medicală despre o posibilă asociere a senzației de déjà vu cu unele tipuri de activitate convulsivă în creier.

Rezumatul lui Brown a adus subiectul déjà vu-ului în sfera științei mai generale, deoarece a apărut atât într-o revistă științifică pe care specialiștii care studiază cogniția tind să o citească, cât și într-o carte destinată oamenilor de știință.

Lucrarea sa a servit drept catalizator pentru oamenii de știință care au conceput experimente pentru a investiga deja vu.

Pornind de la lucrarea lui Brown, echipa de cercetarea lui Anne Cleary, profesor de psihologie cognitivă la Colorado State University, a început să efectueze experimente menite să testeze ipotezele despre posibilele mecanisme ale déjà vu-ului.

Cum poți să-ți dai seama dacă ai cunoscut pe cineva într-o viață anterioară?

1. Simți că o persoană îți este familiară

Cel mai comun semn care spune că ai cunoscut pe cineva într-o altă viață este sentimentul de familiaritate. Chiar dacă este prima dată când vezi acea persoană, simți că ai mai cunoscut-o sau ai mai vorbit cu ea.

2. Ai văzut pe cineva într-un vis

Dacă se întâmplă să recunoști instantaneu un chip, care ți se pare cunoscut, probabil l-ai văzut în vis. Iar asta poate indica și faptul că vă cunoașteți dintr-o viață anterioară. Este fascinant, mai ales dacă ai experimentat asta.

3. Legătura cu o persoană pare telepatică

Ai avut impresia vreodată că poți "vorbi" cu cineva doar dintr-o singură privire? Se pare că ai format o legătură strânsă într-o altă viață!

Ipoteza familiarității "Gestalt"

Există o ipoteză veche de aproape un secol, ce sugera că déjà vu-ul se poate întâmpla atunci când există o asemănare spațială între o scenă actuală și o scenă nerecunoscută în memorie.

Psihologii au numit această variantă „ipoteza familiarității Gestalt”. Pentru a investiga această idee în laborator, echipa lui Cleary a folosit realitatea virtuală pentru a plasa oamenii în cadrul unor scene. Astfel, a putut manipula mediile în care se aflau oamenii – unele scene împărțeau aceeași dispunere spațială, în timp ce în rest erau distincte.

Așa cum a prezis Cleary, déjà vu a fost mai probabil să se întâmple atunci când oamenii se aflau într-o scenă în care dispunere spațială a elementelor imita o scenă anterioară pe care au vizionat-o, dar pe care nu și-o aminteau.

Această cercetare sugerează că un factor care contribuie la senzația de familiaritate poate fi asemănarea spațială a unei scene noi cu una din memorie care nu reușește să fie „vizionată” în mod conștient în minte în acel moment.

Vezi și: Top 8 mistere neelucidate de pe Pământ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

TREI mistere nerezolvate. Avioane care au dispărut fără urmă

Misterele aviatice sunt pur și simplu fascinante, nu-i...



Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

freepik.com

Ultima retrogradare a lui Mercur din 2024! Previziuni pentru fiecare zodie și ascendent

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop azi pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia care se va chinui să vadă jumătatea plină a paharului

Horoscop de weekend. Taurii primesc înțelepciune, iar Cupidon și Fecioarele fac un pact!

pixel