Cum se formează gemenii identici? Misterul, aproape de rezolvare (STUDIU)
Autor: astrosens Team
Data publicării:
O echipă de oameni de ştiinţă a anunţat că a făcut un pas înainte în rezolvarea misterului privind formarea gemenilor identici după momentul concepţiei, relatează joi The Independent.

Cercetătorii olandezi au analizat modul în care un ovul fecundat, cunoscut sub numele de zigot, se divide în doi embrioni, fiecare cu gene semnificativ similare.

Motivul divizării ovulului nu este cunoscut însă, potrivit principalei teorii pe această temă, procesul ar avea loc în mod aleatoriu.

Acest proces este diferit de cel prin care gemenii non-identici se dezvoltă ca urmare a fecundării a două ovule separate de doi spermatozoizi - care, spre deosebire de gemenii monozigoţi, se transmite în familie, au precizat cercetătorii.

Echipa de oameni de ştiinţă, condusă de Universitatea Vrije din Amsterdam, a anunţat că a identificat o semnătură comună în ADN-ul gemenilor identici.

În cadrul studiului au fost analizate modificările epigenetice din ADN-ul gemenilor, care controlează expresia genelor, fără a modifica secvenţa ADN în sine.

S-a constatat că gemenii identici din întreaga lume împărtăşesc indicatori chimici similari în 834 de puncte în genomul lor.

Nu s-a dovedit deocamdată dacă respectivii indicatori chimici din ADN determină divizarea unui zigot, însă oamenii de ştiinţă au spus că aceasta este o teorie plauzibilă.

Este posibil să fi identificat un mecanism care conduce la divizarea celulelor. De asemenea, este posibil ca aceste modificări să apară după separarea celulelor", a declarat Jenny von Dongen, profesor asistent în cadrul universităţii.

Cercetătorii speră că identificarea acestor indicatori comuni ar putea fi de asemenea de ajutor pentru persoanele care cred că este posibil să fi avut un geamăn care a dispărut în uterul mamei lor. Potrivit echipei, datorită acestei descoperiri s-ar putea afla cu o acurateţe de până la 80% dacă o persoană este un geamăn identic, fie că a fost separată de geamănul său la naştere, fie că şi-a pierdut geamănul în perioada petrecută în uter, în urma a ceea ce este cunoscut sub numele de sindromul geamănului dispărut.

Acest sindrom se manifestă la aproximativ 12% dintre sarcini, însă mai puţin de 2% dintre mame reuşesc să ducă la termen sarcina gemelară, astfel încât multe persoane nu cunosc faptul că au avut un geamăn.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Nature Communications.

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Prognoza meteo în următoarea lună. Cum va fi vremea?

Vor fi sau nu temperaturi apropiate de normalul...

Se încălzește vremea. Vor fi din nou 19 grade Celsius 

Vremea se anunță tot mai caldă în săptămâna viitoare,...

Chinezii au descoperit că pe Marte a existat un imens ocean 

Apar noi dovezi că Marte a fost în urmă cu multe...



Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

20 de ani de metamorfoze pentru cele PATRU zodii afectate de Pluto în Vărsător. „Ce ți-e scris, în frunte ți-e pus!”

Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop azi. Pluto intră în Vărsător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

freepik.com

Zodiile care trebuie să își corecteze greșelile înainte de sfârșitul anului. E timpul să tragă linie!

pixel