Cum să vezi o cometă rară după apusul Soarelui, săptămâna aceasta. „Nu ar trebui să o apropie din nou de Pământ decât peste 80.000 de ani”
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data publicării:
Cometa Tsuchinshan-ATLAS a revenit în atenția astronomilor. În timpul călătoriei sale lungi în jurul Soarelui, ne oferă zece zile în care o putem admira!

Cometa Tsuchinshan-ATLAS se poate vedea slab cu ochiul liber, seara la apus, anunță Observatorul Astronomic 'Amiral Vasile Urseanu'.

'Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) se poate vedea slab cu ochiul liber, seara la apus. Pentru a o vedea priviţi începând cu ora 19,00 înspre parte de cer în care a apus Soarele. Nu departe de orizont veţi vedea, pe măsură ce se întunecă, un astru foarte strălucitor punctiform care este planeta Venus. În dreapta şi sus faţă de Venus (în funcţie de seara în care priviţi) se va vedea un astru mai puţin strălucitor ca o linie difuză cu un capăt mai strălucitor. Aceasta este cometa. Strălucirea cometei scade, aşa că priviţi cât mai repede cu putinţă', transmit reprezentanţii observatorului, pe Facebook.

Revenită în proximitatea Terrei după un ocol în jurul Soarelui, cometa Tsuchinshan-ATLAS a devenit din nou vizibilă pentru pământenii din întreaga emisfera nordică începând de sâmbătă seară pentru 'aproximativ zece zile', în timp ce îşi continuă călătoria începută cu milioane de ani în urmă, informează AFP şi DPA.

Micul corp de rocă şi gheaţă a fost descoperit abia în ianuarie 2023 de Observatorul Muntelui Purpuriu din China (Tsuchinshan), de la care provine prima jumătate a numelui său, au precizat sursele citate. Cea de-a doua jumătate provine de la telescopul din programul sud-african ATLAS, care i-a confirmat existenţa. Această cometă a fost vizibilă ultima dată de pe Pământ atunci când pe planeta noastră încă trăiau oamenii de Neanderthal.

Vizibilă cu ochiul liber în emisfera sudică în luna septembrie, această cometă, a cărei denumire ştiinţifică oficială este C/2023 A3, a fost reperată din nou vineri seară în America de Nord, a declarat Eric Lagadec, astrofizician la Observatorul Coasta de Azur din sudul Franţei.

Atunci când cometele se apropie de steaua noastră, gheaţa din nucleul lor se topeşte şi lasă în urmă o dâră lungă de praf, ce reflectă lumina solară. Se spune atunci că o cometă pierde gaze, prin formarea unui element caracteristic, coama cometei, riscând, uneori, chiar să se dezintegreze.

Vizibilă începând de sâmbătă în întreaga emisferă nordică, cometa Tsuchinshan-ATLAS va fi 'un pic mai sus' pe cer în fiecare seară şi va putea fi observată privind spre vest 'timp de aproximativ zece zile', a declarat Eric Lagadec.

Dar 'în fiecare zi va deveni mai puţin strălucitoare' pe măsură ce se îndepărtează de Soare, avertizează astrofizicianul francez. Cu excepţia cazului în care anumite obstacole din calea sa ar putea să îi modifice traiectoria, cometa Tsuchinshan-ATLAS urmează o orbită care nu ar trebui să o apropie din nou de Pământ decât peste 80.000 de ani, a precizat acelaşi specialist în comete.

Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Irinela Vişan, editor: Florin Marin)

Iată câteva lucruri interesante despre aceasta!

  • Cometa are o orbită retrogradă, cu o înclinație de 139°.
  • Cometa a avut periheliul pe 27 septembrie 2024, la o distanță de 0,391 UA.
  • Cea mai apropiată trecere de Pământ a fost pe 12 octombrie 2024, la o distanță de 0,47 UA.
  • Cometa nu se apropie de planetele gigantice ale Sistemului Solar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare


Cele mai noi articole

Horoscop 2025. Ghid astrologic pentru fiecare zodie

Horoscop anual. Ne apropiem de finalul lui 2024, iar...


Top citite
Sursă foto: Freepik

Venus în Săgetător, din 17 octombrie. Ce beneficii aduce pentru fiecare zodie

Freepik.com

Încă o lună cu Saturn retrograd! Previziuni nemaipomenite pentru fiecare zodie și ascendent

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Luna Plină în Berbec de mâine. Pot exista multe frustrări și sfidări!

Sursă foto: Freepik

Horoscop 2025. Ghid astrologic pentru fiecare zodie

pixel