Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei. Ce NU este bine să faci în această zi de mare importanță!
Copiii din întreaga lume așteaptă cu nerăbdare sărbătoarea lui Moș Nicolae, așa cum a făcut-o de secole. Încă de la începuturile legendei sale, Moșul i-a fermecat pe cei mici cu daruri și surprize în această perioadă a anului. Carisma lui Moș Nicolae nu se rezumă doar la cadouri și dulciuri, ci și la tradițiile pline de învățăminte și obiceiuri fascinante care îi fac pe copii să privească cu entuziasm sosirea sa în fiecare an.
Iată unde se mai sărbătorește!
Moș Nicolae este așteptat cu nerăbdare nu doar în România, ci și în alte țări precum Germania, Franța, Spania sau Olanda! În Germania, imaginea lui Moș Nicolae este aceea a unui bătrân care poartă în spate același sac plin cu cadouri, însă ține în mână și o nuia. Pentru copiii obraznici, Moșul aduce cărbuni sau chiar cartofi. În anumite regiuni germane, copiii se îmbracă în costumul lui Moș Nicolae și colindă vecinii, primind în schimb dulciuri și alte bunătăți.
În Franța, seara de 5 decembrie este dedicată lui Moș Nicolae, când cei mici lasă în dar pentru el un pahar de vin și câțiva morcovi pentru măgărușul său. În aceeași țară, există și Moș Nuielușă, care aduce daruri mai puțin plăcute pentru cei care nu au fost ascultători. De asemenea, oamenii trimit scrisori către rude cu urări de sărbători frumoase, pregătindu-se pentru această zi specială.
În Olanda, Moșul sosește din Spania, călătorind pe mare. Copiii olandezi se tem mai mult de însoțitorul său, Petru cel Negru, despre care se spune că ia copiii neascultători și îi duce în Spania.
În Ungaria, tradiția spune că înainte de ziua Sfântului Nicolae, micuții își pregătesc pantofii și îi pun atent la geamuri pentru a fi umpluți cu bunătăți de Moșul cel generos. Cei care au fost cuminți primesc fructe sau dulciuri, în timp ce cei neascultători se pot trezi ghetuțele umplute cu nuieli sau chiar linguri din lemn.
Legenda nuielușei adusă de Moș Nicolae celor neascultători are rădăcini în faptele sale. Sfântul Nicolae a fost recunoscut pentru apărarea religiei ortodoxe la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea în anul 325. El a condamnat erezia lui Arie, care susținea că Iisus nu este fiul lui Dumnezeu, și l-a pălmuit pe Arie pentru aceste spuse neadevărate. Din acest incident a rămas obiceiul ca Sfântul Nicolae să avertizeze pe cei neascultători cu ajutorul unei mici nuiele din lemn.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Sfântul Apostol Andrei,...
Iată ce rugăciuni poți rosti...
Marte se pregătește de...
Previziuni zodii. Cu ce vești...
Previziuni astrale. Marte își...