Cum a apărut viața pe Pământ? Un element cheie s-ar fi format în norii de praf cosmic înainte de a ajunge pe Terra
Autor: astrosens Team
Data publicării:
Problema modului în care a luat naștere viața pe Pământ este analizată de mulți ani, însă recent, cercetătorii au descoperit un nou indiciu care ne-ar putea aduce mai aproape de o concluzie.

Noile cercetări se concentrează în mod special pe peptide, versiuni mai mici ale proteinelor și unul dintre elementele de bază necesare pentru ca viața să existe. Acestea controlează tot felul de procese din organism și, de obicei, este nevoie de apă pentru ca aceste peptide să se formeze. Aminoacizii sunt compușii organici care alcătuiesc peptidele.

Noul studiu demonstrează modul în care un precursor chimic numit amino cetenă – care poate forma aminoacidul glicină – poate fi creat în condiții cosmice și fără prezența apei. Astfel, au observat că etapa alcătuită din apă poate fi omisă.

Cercetătorii au folosit o cameră de vid ultra-înalt pentru a imita spațiul

„Am vrut să aflăm dacă nu s-ar putea forma molecule de amino cetenă și să se combine direct pentru a forma peptide”, spune astrofizicianul Serge Krasnokutski, de la Universitatea din Jena, Germania.

„Am făcut acest lucru în condițiile care predomină în norii moleculari cosmici, adică pe particule de praf în vid, unde substanțele chimice corespunzătoare sunt prezente din abundență: carbon, amoniac și monoxid de carbon.”

Echipa a folosit o cameră de vid ultra-înalt pentru a imita spațiul și substraturi care să imite particulele de praf pentru a arăta o cale de reacție care funcționează la aproximativ o cvadrilionime din presiunea normală a aerului și la o temperatură de minus 263 de grade Celsius, potrivit Science Alert.

În cadrul experimentelor a fost detectat, de asemenea, amino-cetena, iar natura foarte reactivă a moleculelor de amino-cetenă a fost, probabil, esențială pentru ca reacția să aibă loc, spun cercetătorii. Altfel, ar fi fost prea rece pentru a funcționa.

Rezultatele au fost surprinzătoare pentru oamenii de știință

Cu alte cuvinte, condițiile din interiorul norilor de praf cosmic ar putea permite formarea peptidelor, ceea ce ar putea fi modul în care acestea au ajuns pe Pământ. Este o altă cale de investigare pentru oamenii de știință, care arată că nu a fost neapărat nevoie de un amestec chimic potrivit pe planeta noastră pentru a da naștere vieții.

„Investigațiile au arătat că, în aceste condiții, peptida poliglicină s-a format din substanțe chimice simple”, spune Krasnokutski.

„Prin urmare, acestea sunt lanțuri ale aminoacidului foarte simplu glicină și am observat diferite lungimi. Cele mai lungi specimene erau formate din unsprezece unități de aminoacid.”

Chiar și cu reactivitatea ridicată a moleculelor de amino cetină, rezultatele au fost totuși surprinzătoare pentru oamenii de știință. Aceștia suspectează că mecanica cuantică ar putea juca un rol în depășirea barierelor energetice ale reacției chimice.

Indicii despre formarea vieții pe alte planete

Dacă acesta este cazul la aceste scări foarte mici, atomii de hidrogen ar putea trece prin tunel prin bariera energetică în loc să o depășească. Acesta este unul dintre domeniile care ar putea fi investigat prin cercetări viitoare.

Oamenii de știință sunt deja ocupați încercând să afle care ingrediente necesare vieții ar fi putut veni din spațiul cosmic și care au fost amestecate chiar aici, pe Pământ. Noul studiu, publicat în revista Nature Astronomy, oferă câteva indicii suplimentare despre originea vieții – atât aici, cât și, potențial, pe alte planete.

„Transmiterea biopolimerilor formați prin această chimie către planetele stâncoase din zona locuibilă ar putea fi un element important în originile vieții”, concluzionează cercetătorii, scrie Descoperă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care scapă din orice bucluc financiar

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care nu trebuie să dea vrabia din mână pentru cioara de pe gard

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop de weekend pentru Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să se răsfețe!

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop de weekend pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie se va gândi doar la bani!

pixel