Cele mai cunoscute EREZII din istoria creștinismului. Ce doctrine sunt și astăzi respinse de Biserică?
Autor: Gentiana Mocanu-Pavel
Data publicării:
Înțelegerea acestor aspecte poate contribui la o mai bună apreciere a complexității istoriei și a teologiei creștine.

Există numeroase erezii care au fost recunoscute de-a lungul istoriei creștinismului. Iată câteva dintre cele mai cunoscute/importante!

Arianismul

Această erezie a fost spusă de către preotul Alexandriei, Arius, în secolul al IV-lea. Arianismul susținea că Iisus Hristos era creatura cea mai înaltă creată de Dumnezeu, dar nu era de aceeași esență cu Tatăl. Fiul ar fi fost o ființă creată și subordonată lui Dumnezeu Tatăl.

Aceasta a fost respinsă de primul conciliu ecumenic de la Niceea (325 d.Hr.).

Care este motivul real pentru care postim în zilele de miercuri și vineri? Tu știai?

Docetismul

Această erezie a negat umanitatea lui Iisus Cristos. Afirma că existența Sa trupească era doar o iluzie, deoarece El era un fiu al lui Dumnezeu, deci pur spiritual. Această idee a fost, de asemenea, respinsă în primul secol al creștinismului.

Nestorianismul

Acesta a fost promovat de Nestorie, patriarh al Constantinopolului în secolul al V-lea. Nestorianismul susținea că Iisus Hristos era compus din două persoane distincte - una umană și una divină. Această doctrină a fost respinsă de primul conciliu ecumenic de la Efes (431 d.Hr.).

Spovedania în Postul Mare. Ce păcate NU se iartă, potrivit preoților?

Monofizismul

Această erezie a susținut că în Iisus Hristos există o singură natură, cea divină. A fost condamnată în cadrul celui de-al treilea consiliu ecumenic de la Calcedon (451 d.Hr.), care a afirmat că Isus Cristos are două naturi - divină și umană - unite într-o singură persoană.

Pelagianismul

A fost promovat de Pelagius în secolul al IV-lea și a negat ideea de păcat moștenit și de har divin, susținând că oamenii pot ajunge la mântuire prin propriile lor eforturi și fără intervenția divină. Această doctrină a fost respinsă de biserica creștină și de către Augustin de Hippo sau Sfântul Augustin.

Cele mai puternice versete despre iubirea aproapelui din 1 Corinteni 13

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute erezii din istoria creștinismului. Lista lor este mult mai lungă, deoarece istoria creștinismului a fost marcată de o varietate de interpretări și controverse.

Modul în care Biserica a reacționat și a condamnat aceste erezii poate oferi o perspectivă asupra modului în care doctrina creștină a fost definită și apărată de-a lungul timpului.

În final, înțelegerea acestor aspecte poate contribui la o mai bună apreciere a diversității și complexității istoriei și a teologiei creștine.

Aritmia cardiacă: mit și realitate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Sursă foto: Pexels

Previziuni astrale a doua jumătate a anului 2024 pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

Sursă foto: Pexels

Încă o săptămână cu Mercur în Berbec. La ce trebuie să fie atente toate zodiile?

Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Relație dezechilibrată cu banii pentru o zodie

Sursă foto: Pexels

Lună Nouă specială. Previziuni astrale pentru fiecare zodie

pixel