Bolile care te împiedică să fii șofer. Ce prevede noul Cod Rutier. Toți românii trebuie să știe asta
Autor: astrosens Team
Data actualizării:
Data publicării:
Una dintre condițiile pentru obținerea permisului auto este va viitori șoferi să fie apți din punct de vedere psihic și medical.

În luna ianuarie 2022, în România a intrat în vigoare noul Cod Rutier, care pune accent pe actul oficial potrivit căruia viitori șoferi trebuie să fie apți din punct de vedere medical pentru a obține permisul de conducere.

O serie de boli și afecțiuni vă împiedică să obțineți permisul de conducere.  Persoanele care nu sunt declarate admise la controlul medical obligatoriu nu vor mai putea conduce autoturisme, iar permisul auto li se va suspenda.

Există o serie de afecțiuni și boli, din cauza cărora carnetul de șofer este anulat.  Spre exemplu, persoanele care au probleme cu aparatul respirator nu vor mai putea conduce un automobil. Îți vor putea, însă, redobândi permisul auto doar dacă primesc acceptul medicului, iar în fișa medicală se va preciza că au primit avizul favorabil din partea unei instituții medicale autorizate.

Nu vor primi permisul de conducere și persoanele cu tulburări psihice, cele care au diabet zaharat, probleme cardiace, leziuni ale auzului, afecțiuni locomotorii sau apnee. Și persoanele care au probleme cu auzul și cu vederea vor avea permisul auto anulat.

Codul Rutier 2022 interzice persoanelor diagnosticate cu boli cardiovasculare, neurologice grave să dețină un permis de conducere. La acestea se adaugă și persoanele care au probleme cu alcoolul și drogurile 

 

În ce condiții, persoanele, diagnosticate cu anumite boli, pot obține permis de conducere

 

Pentru a obține sau reînnoi un permis de conducere încadrat la grupa 1, solicitanții trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară, dacă este necesar, cu lentile de corecție, de cel puțin 0,5, când se utilizează ambii ochi.

Persoanele care au probleme cu auzul și suferă de hipoacuzie profundă bilaterală, care nu poate fi corectată la nicio ureche, pot fi încadrați doar în grupa 1 dacă vehiculul dispune de oglinzi mai mari.

Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite pentru candidații ori conducătorii auto care prezintă handicap locomotor care fac periculoasă conducerea unui autovehicul.

Permisele din grupa 1 se eliberează persoanelor cu dizabilități, cu anumite restricții, numai cu avizul unei unități de asistență medicală autorizate și în urma evaluării medicale a afecțiunii sau anomaliei respective și, în cazul în care este necesar, a efectuării unui test practic.

Avizul acordat trebuie să precizeze ce tip de modificare este necesară la vehicul și dacă respectivul conducător auto trebuie să poarte un dispozitiv ortopedic, în măsura în care proba de verificare a aptitudinilor și comportamentului demonstrează că, utilizând un astfel de dispozitiv, conducerea vehiculului nu ar fi periculoasă.

Persoanele asupra cărora există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv se supun unei consultații medicale, pentru obținerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Aceștia pot fi sfătuiți să nu conducă până la confirmarea diagnosticului.

Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite în cazul persoanelor cu tulburări mintale grave, retard psihic sever sau probleme comportamentale grave datorate vârstei sau tulburări grave ale capacității de judecată, comportament ori adaptabilitate.

Permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite în cazul persoanelor cu insuficiență renală gravă, numai pe baza unui aviz medical autorizat și cu condiția efectuării unor controale medicale periodice.

Conducătorilor auto cu epilepsie trebuie să li se monitorizeze capacitatea de a conduce până când trec cel puțin cinci ani fără nicio criză. În același timp, pentru grupa 2, permisele pot fi eliberate sau reînnoite dacă sunt îndeplinite următoarele condiții: solicitantul nu trebuie să urmeze tratament medicamentos antiepileptic în perioada în care nu trebuie să existe crize, a fost realizată o monitorizare medicală corespunzătoare, la examenele neurologice amănunțite nu trebuie să se confirme o patologie cerebrală aferentă afecțiunii și nu trebuie să se înregistreze nicio activitate epileptiformă pe electroencefalogramă (EEG) și, după un episod acut, trebuie să se facă o EEG și un examen neurologic corespunzător.

 

Schimbări la școala de șoferi în 2022

 

Se schimbă obligativitatea de a utiliza o anumită categorie de mașini la școala de șoferi 2022. Pe data de 26 ianuarie, în Monitorul Oficial nr. 76 a fost publicat ordinul MTI nr. 44/2022, ce introduce anumite modificări cu privire la obligațiile pe care le au școlile de șoferi privind autoturismele pe care învață să le conducă elevii.

Noul ordin schimbă condițiile tehnice care trebuie îndeplinite de „vehiculele destinate instruirii practice în conducerea auto, în vederea obţinerii permisului de conducere“. Cu alte cuvinte, nu va mai fi obligatorie folosirea unor camioane dotate cu cutie manuală, chiar dacă mașinile fac parte din categoria C sau CE, adică cu remorcă sau fără. Ordinul MTI nr. 44/2022 prevede eliminarea obligativității dotării vehiculelor cu sistem de transmisie care presupune o selecţie manuală a vitezelor în cazul mașinilor din categoria CE, adică a camioanelor cu remorcă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care scapă din orice bucluc financiar

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care nu trebuie să dea vrabia din mână pentru cioara de pe gard

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care nu trebuie să ceară luna de pe cer

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să înțeleagă că nu i se cuvine totul!

pixel