31 martie: Paștele Catolic. Ce tradiții există în Europa și de ce Paștele ortodox cade la cinci săptămâni distanță?
Autor: Astrosens Team
Data actualizării:
Data publicării:
Anul acesta, Paștele Catolic se celebrează pe data de 31 martie. Ca Paștele Ortodox, cel Catolic comemorează Învierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, după răstignirea Sa din Vinerea Mare.

În acest an, Paștele ortodocșilor cade la o distanță de aproximativ 5 săptămâni față de cel catolic.

Biserica Romano-Catolică urmează Calendarul Gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă se bazează pe Calendarul Iulian (pe stil vechi). Această diferență calendaristică determină sărbătorirea Paștelui în date distincte.

Paștele ortodox și cel catolic nu coincid în fiecare an. Paștele catolic poate să cadă în luna martie sau aprilie, dar niciodată în luna mai, în timp ce Paștele ortodox poate să cadă în aprilie sau mai, dar niciodată în martie.

În 2025, Paștele ortodox și cel catolic vor fi sărbătorite în aceeași zi, pe 20 aprilie.

Papa Francisc va avea duminică dimineață liturghia de Paşte în Piaţa Sfântul Petru. La final, va da celebra binecuvântare "Urbi et Orbi" - "Către cetate şi lume".

Sărbătoarea Paștelui Catolic în Europa este un eveniment major și este marcată printr-o serie de tradiții și obiceiuri specifice.

Paștele Catolic începe cu slujba de Paști care are loc în noaptea de Sâmbăta Mare, adesea denumită și "Vigilia Pascală". Această slujbă este una dintre cele mai importante, fiind momentul în care credincioșii sărbătoresc învierea lui Isus Hristos.

Rugăciuni catolice pe care le poți spune de dimineață

Vopsirea și decorarea ouălor de Paște este o tradiție veche în multe țări europene. Ouăle sunt vopsite în culori strălucitoare și sunt împărțite ca daruri între membrii familiei și prieteni.

Multe țări europene au mâncăruri specifice pentru masa de Paște. De exemplu, în Italia, se servește "agnello al forno" (miel la cuptor), în Spania, "tarta de pascua" (plăcintă de Paște), iar în Franța, "agneau Pascal" (miel de Paște). Mesele de Paște aduc oamenii laolaltă, pentru a sărbători împreună.

În multe orașe europene, sunt organizate târguri de Paște cu produse tradiționale, cum ar fi produse de patiserie, ouă de Paște, decorațiuni și alte obiecte legate de sărbătoare.

În unele țări europene, procesiunile religioase sunt o parte importantă a sărbătorii de Paște. Acestea pot avea procesiuni cu icoane și cruci, care trec prin străzile orașelor și satelor, urmate de slujbe religioase.

În multe locuri din Europa, Paștele este sărbătorit printr-o serie de evenimente culturale și activități recreative, cum ar fi spectacole de teatru, concerte, parade sau jocuri tradiționale.

Pe lângă sfatul de a urma un stil de viață mai sănătos, ne putem evalua sănătatea cardiovasculară și o putem monitoriza zilnic prin măsurarea corectă a tensiunii arteriale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Rugăciunea pentru vrăjmaşi a Sfântului Nicolae Velimirovici

Este o rugăciune puternică și profundă, care exprimă...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care scapă din orice bucluc financiar

Astrolog Daniela Simulescu/Fotografie emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie va avea de împărțit multe reproșuri!

freepik.com

Săptămână de foc pentru trei zodii. Două au de muncă în relații, iar alta se supără la serviciu

Astrolog Daniela Simulescu/foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care va fi masochistă

pixel