Ateliere de mumificare descoperite în Egipt
Autor: Florin Răvdan
Data publicării:
Arheologii au descoperit ateliere de mumificare în Egipt. 

Arheologii au descoperit ateliere pentru mumificarea oamenilor şi a animalelor, precum şi încă două morminte în necropola antică din Saqqara, conform unui anunţ făcut sâmbătă de oficiali egipteni, transmite Reuters.

Mostafa Waziri, şeful Consiliului Suprem pentru Antichităţi din Egipt, a declarat în faţa reporterilor că au fost descoperite două ateliere mari pentru îmbălsămare ce datează din perioada celei de-a 30-a dinastii (380-343 î.Hr) şi respectiv din cea a dinastiei Ptolemeice (305-30 î.Hr).

Descoperirile au fost făcute la capătul unor săpături arheologice care au durat un an. Şantierul arheologic se află în apropierea sanctuarului zeiţei Bastet, unde se află şi catacombele pisicilor mumificate, la aproximativ 30 de kilometri sud de Cairo.În acelaşi loc au fost descoperite în 2019 sute de statuete şi rămăşiţe ale unor animale mumificate.

"Am descoperit ateliere de îmbălsămare, unul pentru oameni şi unul pentru animale. Am descoperit toate uneltele pe care le foloseau (în procesul de mumificare) în vremuri străvechi" a declarat Waziri.

În ambele ateliere au fost descoperite paturi din piatră, vase ceramice şi vase rituale, sare natron (carbonat hidratat natural de sodiu), care este unul dintre ingredientele principale ale mumificării, precum şi alte instrumente folosite la mumificare.

Morminte vechi descoperite în aceeaşi zonă 

Arheologii care participă la o misiune comună olandezo-italiană au descoperit un mormânt din epoca dinastiei Ramesizilor şi patru mici capele ce datează din urmă cu peste 3.000 de ani în necropola Saqqara, aflată la sud de oraşul Cairo, a anunţat miercuri Ministerul Egiptean pentru Turism şi Antichităţi într-un comunicat, informează agenţia de presă Xinhua.

Mormântul, localizat lângă cele trei piramide din Giza, îi aparţine unui nobil denumit Banhasi, care a fost totodată slujitorul principal al mormântului lui Aten, judecătorul-şef din Egiptul de Jos.

"Noua descoperire va contribui la lămurirea unor aspecte care ţin de dezvoltările de construcţii în cimitirul Saqqara în timpul perioadei dinastiei Ramesizilor şi va dezvălui identităţile unor noi persoane care nu au fost înregistrate de izvoarele istorice", precizează comunicatul publicat miercuri.

Mormântul are forma unui templu şi este înzestrat cu o intrare, un hol şi un puţ care duce spre o cameră funerară şi trei capele.

În interiorul mormântului, arheologii au găsit o stelă ce îi prezintă pe Banhasi şi soţia lui, cunoscută sub numele de "cântăreaţa lui Amun", stând în faţa unei mese de sacrificare, precum şi câteva desene reprezentând preoţi şi animale.

Comunicatul precizează că două dintre capelele descoperite au inscripţii bine conservate cu scene şi desene funerare, care spun povestea învierii unei mumii pentru a trăi într-o altă lume, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Aritmia cardiacă: mit și realitate

E adevărat că, odată cu înaintarea în vârstă, crește și riscul de aritmie?...


Top citite
freepik.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie trebuie să-și vadă lungul nasului!

freepik.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care va fi dezamăgită de prieteni

Pixabay.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să se abțină de la cheltuieli!

Sursa: pixabay.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie ar trebui să îndrăznească mai mult!

pixel