Ziua internaţională a bărbaţilor este sărbătorită pe 19 noiembrie! Cărui bărbat din viața ta îi ești recunoscător/oare?
Arheologii lucrează pentru a excava vestigiile regatelor demult uitate Dadan și Lihyan, aflate în mijlocul deșertului arid și al munților Al Ula din nord-vestul Arabiei Saudite.
Al Ula, o populară destinație turistică de la deschiderea sa în 2019, este cunoscută în principal pentru mormintele maiestuoase din Madain Saleh, un oraș vechi de 2.000 de ani, săpat în stâncă de nabateeni, o populație arabă preislamică care a construit și Petra, din Iordania, țara vecină.
O echipă mixtă de arheologi francezi și saudiți exacvează în prezent cinci situri din apropiere, căutând urme ale civilizațiilor dadanită și lihyanită, puteri regionale importante care au înflorit acum mai bine de 2.000 de ani.
„Este un proiect care încearcă cu adevărat să dezvăluie misterele (acestor) civilizații”, a afirmat Abdulrahman Al-Sohaibani, unul dintre coordonatorii șantierului arheologic Dadan, potrivit The Jerusalem Post.
Dadan este menționat în Vechiul Testament, iar regatul Lihyan a fost unul dintre cele mai mari la acea vreme, întinzându-se de la Medina, în sud, până la Aqaba în nord, în Iordania de azi.
Având o istorie de aproximativ 900 de ani, până în 100 e.n., cele două regate uitate din Arabia Saudită au controlat rute comerciale vitale, dar se cunoaște foarte puțin despre ele. Cercetătorii speră să afle mai multe despre ritualurile religioase, viața socială și economie.
Săpăturile anterioare au fost limitate la zona sanctuarului principal, a declarat Jerome Rohmer, de la Centrul Național Francez de Cercetare Științifică.
Ne-am dori să avem o imagine de ansamblu în ceea ce privește cronologia sitului, aspectul, cultura materială și economia sa”, a precizat Rohmer, adăugând că este un proiect cuprinzător în care se încearcă să se răspundă la toate aceste întrebări.
Al Ula a devenit un proiect important, fiind parte din eforturile prințului moștenitor Mohammed bin Salman de a transforma economia și societatea Arabiei Saudite. Regatul se concentrează pe impulsionarea turismului, încercând să-și deschidă granițele mai mult și să-și diversifice economia, axată în prezent pe petrol.
Dezvoltarea Al-Ula face parte dintr-o strategie de conservare a siturilor preislamice, de patrimoniu, pentru a atrage și turiști care nu sunt musulmani și pentru a întări identitatea națională, potrivit Descoperă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Vor fi sau nu temperaturi apropiate de normalul...
Vremea se anunță tot mai caldă în săptămâna viitoare,...
Apar noi dovezi că Marte a fost în urmă cu multe...
Pe data de 8 noiembrie,...
Iată câteva previziuni...
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Decembrie promite să fie o...
Astrologul Daniela Simulescu...
2025 se apropie cu pași...