ANM anunță cea mai geroasă săptămână din această iarnă. Când se va încălzi vremea?
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Directorul general al ANM, Elena Mateescu, a vorbit despre vremea geroasă din aceste zile, dar și din perioada următoare.

Vremea o să fie geroasă în toată țara, pe parcursul acestei săptămâni, însă din weekend regimul termic va intra într-un proces de încălzire, cu valori termice chiar şi peste cele normale pentru perioada din calendar, iar precipitaţii se vor semnala în special după jumătatea lunii februarie, reiese din prognoza publicată pe 6 februarie, de către Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Aceasta este valabilă pentru intervalul 6 - 19 februarie. 

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a intervenit telefonic la Antena 3, unde a venit cu precizări privitoare la starea vremii și la momentul în care ne putem aștepta la temperaturi mai ridicate, având în vedere că se apropie lunile de primăvară:

„În următoarele zile vorbim de o vreme geroasă noaptea și dimineața, îndeosebi la munte, în Transilvania, Maramureș, Crișana, dar și în cea mai mare parte a Olteniei și la nivel local și în restul țării. Vorbim de temperaturi minime care, în următoarele nopți și dimineți, vor coborî până spre - 20 de grade Celsius."

Ulterior, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel că după data de 13 februarie va deveni apropiată, iar apoi uşor mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă din an, cu valori de 5 - 9 grade, pe timpul zilei, şi de la -4 la 2 grade, noaptea.

Regimul pluviometric va fi în general deficitar. În primele zile şi posibil în jurul datei de 12 februarie doar izolat vor fi ninsori slabe, iar probabilitatea pentru precipitaţii locale va creşte după data de 16 februarie.

În Banat, până spre finalul primei săptămâni, va persista valul de frig, cu valori termice care se vor situa chiar sub cele specifice pentru luna februarie; astfel media temperaturilor maxime va fi de 0 - 4 grade, iar a minimelor de la -9 la -5 grade, în unele nopţi fiind local ger (în jurul a -10 grade), cu precădere în zona depresionară din sudul regiunii.

În Maramureş, frigul va persista pe parcursul primei săptămâni, când se vor înregistra, în medie, valori maxime ale temperaturii aerului între -2 şi 2 grade şi nopţile vor fi local geroase, cu minime între -15 şi -9 grade, izolat chiar mai scăzute. După data de 12 februarie, vremea va intra într-un proces de încălzire, devenind normală pentru perioada din an, apoi chiar uşor mai caldă în orele amiezelor când media regională va fi de 5 - 7 grade, iar minimele se vor situa în general în ecartul -4 până la -2 grade.

În Moldova, până spre finalul primei săptămâni, valul de frig va persista, astfel că se vor înregistra maxime termice între -3 şi 2 grade, iar nopţile vor fi local geroase, cu temperaturi minime în medie ce vor oscila între -14 şi.-8 grade. Începând din 12 februarie, vremea se va încălzi treptat, devenind chiar uşor mai caldă decât normal la mijlocul lunii februarie, în special în orele amiezelor când vor fi 6 - 9 grade, iar în cursul nopţilor temperatura aerului va coborî la valori de la -4 şi zero grade, mediat regional. Regimul pluviometric va fi în general deficitar; în primele zile şi în jurul datei de 11 februarie pe spaţii mici, trecător, vor fi ninsori slabe, iar probabilitatea pentru precipitaţii va fi în creştere după data de 16 februarie.

Vezi continuarea pe DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia cu multe frici

pexels.com

Horoscop chinezesc. Previziuni pentru toate semnele din zodiac, valabile până la 1 mai

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia cu schimbări de dispoziție

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Luna Plină din Scorpion

pixel