8 iunie: Ziua mondială a oceanelor
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Sărbătorită în fiecare an la 8 iunie, Ziua mondială a oceanelor are rolul de a reaminti importanţa pe care o au oceanele în ceea ce priveşte influenţa asupra planetei şi a speciei umane.

Conform oamenilor de ştiinţă, nu este deloc surprinzătoare biodiversitatea de la nivelul abisului marin. Fundul oceanului este un mediu mult mai complex decât apa de deasupra sa, fiind presărat de microhabitaturi precum recifele coralifere de mare adâncime, vulcani subacvatici etc - diferite habitate care abundă în viaţă.

Ziua mondială a oceanelor a fost instituită la 8 iunie 1992, cu prilejul summitului Naţiunilor Unite de la Rio de Janeiro. În baza rezoluţiei adoptate de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2008, Ziua mondială a oceanelor a fost recunoscută oficial de Organizaţia Naţiunilor Unite, urmând a fi sărbătorită în fiecare an la 8 iunie.

Oceanele reprezintă fundamentul vieţii pe Pământ, ele facilitând legătura între oameni de pe întregul mapamond. De asemenea, generează cea mai mare parte a oxigenului, absorb o mare parte din emisiile de dioxid de carbon, asigură hrană şi nutrienţi şi reglează clima.

Statele membre ONU au semnat un ACORD ISTORIC pentru protejarea oceanelor. Au fost 10 ani de negocieri

În ultimii ani, ziua mondială a oceanelor a fost marcată având ca teme: "The Ocean: Life and Livelihoods" - 2021; "Innovation for a Sustainable Ocean" - 2020; "Gender and the Ocean" - 2019; "Preventing plastic pollution and encouraging solutions for a healthy ocean" - 2018; Our oceans, our future - 2017; "Healthy oceans, healthy planet" - 2016.

Cu fiecare ediţie, un număr tot mai mare de ţări şi organizaţii sărbătoresc această zi, promovând ocrotirea oceanelor planetei şi legătura noastră directă sau indirectă cu acestea.

Pe fondul provocărilor numeroase cu care se confruntă acest imens sistem ecologic, a devenit necesar ca întreaga populaţie a planetei să ia măsuri pentru a proteja oceanele, pentru generaţiile prezente şi viitoare.

Poluarea globală şi pescuitul în exces au dus la scăderea drastică a populaţiei majorităţii speciilor marine.

Sursa: AGERPRES (Documentare - Suzana Cristache Drăgan; editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)

Poți să citești și: MII de specii nedescoperite trăiesc în mări şi oceane: de TREI ori mai multe forme de viaţă decât la suprafaţă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

20 de ani de metamorfoze pentru cele PATRU zodii afectate de Pluto în Vărsător. „Ce ți-e scris, în frunte ți-e pus!”

Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop azi. Pluto intră în Vărsător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

freepik.com

Zodiile care trebuie să își corecteze greșelile înainte de sfârșitul anului. E timpul să tragă linie!

pixel