7 septembrie - Ziua celor capabili să facă eforturi supraomeneşti
Autor: Astrosens Team
Data actualizării:
Data publicării:
Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Ziua supraoamenilor

Ziua supraoamenilor este una dintre sărbătorile acestei zile, marcată în fiecare an pe 7 septembrie pentru a onora persoanele care se confruntă cu provocări legate de diverse dizabilităţi şi care nu au permis ca handicapul lor să le împiedice să îşi urmeze visurile.

Societatea a tratat adesea aceste persoane ca şi cum ar fi fost mai puţin capabile să facă lucruri uimitoare, chiar supraomeneşti, scrie site-ul daysoftheyear.com. #SuperhumanDay a fost ideea Channel 4, o reţea britanică de televiziune gratuită care se dedică să ofere programe distincte şi de înaltă calitate. Pentru a-i scoate în evidenţă pe sportivii incredibili de la Jocurile Paralimpice de vară din 2016, Channel 4 a preluat pentru a doua oară rolul de radiodifuzor oficial al Jocurilor Paralimpice şi a decis să înceapă să-i aducă în lumina reflectoarelor pe aceşti eroi necunoscuţi, campioni ai unor mari realizări.

Totul a început cu campania publicitară „We're The Superhumans” (suntem supraoameni), în care sunt prezentate 140 de persoane cu dizabilităţi care se străduiesc să schimbe atitudinea societăţii faţă de ele.

Jocurile Paralimpice se desfăşoară din 1948, deşi pe atunci nu se numeau aşa. Acest eveniment atletic a fost creat iniţial pentru a oferi pacienţilor veterani din al Doilea Război Mondial cu leziuni ale coloanei vertebrale o şansă de a concura. La acea vreme, jocurile se numeau „Jocurile internaţionale în scaun cu rotile din 1948”.

Dar câţiva ani mai târziu, în 1960, Jocurile Paralimpice au fost înfiinţate oficial şi nu au mai fost deschise doar veteranilor invalizi din al Doilea Război Mondial. La acel eveniment au concurat 400 de sportivi din 23 de ţări, iar câţiva ani mai târziu, în 1976, numărul a crescut rapid la 1600 de sportivi din 40 de ţări. Unul dintre cele mai importante şi memorabile evenimente ale Jocurilor Paralimpice a avut loc în 1988, la Seul, în Coreea de Sud.

În acel an, Jocurile Paralimpice au avut loc imediat după Jocurile Olimpice de vară, ambele în acelaşi oraş gazdă şi folosind aceleaşi facilităţi. Ce emoţionant pentru participanţii la Jocurile Paralimpice să ştie că au călcat pe urmele olimpicilor care au concurat în acelaşi spaţiu chiar înainte de propriile lor probe! În 2001, Comitetul Paralimpic Internaţional şi Comitetul Olimpic Internaţional au consfinţit această practică ca tradiţie şi, de atunci, a fost continuată.

Ziua mondială de conştientizare a bolii Duchenne

Una dintre cele mai bune modalităţi prin care putem contribui la combaterea bolilor şi la asigurarea unor diagnostice rapide şi a unor tratamente eficiente este să contribuim la creşterea gradului de conştientizare a acestora. Cu cât oamenii ştiu mai multe despre diferite boli şi condiţii de sănătate, cu atât este mai probabil să primească ajutor medical şi tratament înainte de a fi prea târziu. Acesta este motivul pentru care Ziua mondială de conştientizare a bolii Duchenne este atât de importantă pentru cei care suferă de distrofia musculară cu acest nume. Această zi are loc în fiecare an pe 7 septembrie şi are întotdeauna un accent diferit. De exemplu, la una din ediţiile recente, ziua a avut ca temă standardele de îngrijire. Aşadar, nu numai că ajută la creşterea gradului de conştientizare a publicului cu privire la distrofia musculară Duchenne în general, dar acest eveniment anual contribuie la evidenţierea unui aspect al bolii şi al tratamentului acesteia.

În cadrul Zilei mondiale de conştientizare a bolii Duchenne (#WorldDuchenneAwarenessDay), unul dintre obiectivele principale este de a ajuta la educarea părinţilor şi familiilor copiilor cu această afecţiune. Astfel, aceştia îşi pot îmbunătăţi cunoştinţele despre boală şi se pot asigura că oferă cea mai bună îngrijire posibilă. Chiar dacă Ziua mondială de conştientizare a bolii Duchenne există doar din 2014, de atunci a avut un impact uriaş şi a ajutat la îmbunătăţirea vieţii a mii de persoane afectate. De la înfiinţarea sa, această zi este sărbătorită în întreaga lume datorită sprijinului acordat de numeroase organizaţii caritabile la nivel mondial. De fapt, această zi a devenit atât de importantă încât acum se află sub patronajul Parlamentului Uniunii Europene şi a fost susţinută şi de Papa Francisc.

Sursă: AGERPRES/(AS - autor: Mariana Ionescu, editor: Codruţ Bălu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Prognoza meteo în următoarea lună. Cum va fi vremea?

Vor fi sau nu temperaturi apropiate de normalul...

Se încălzește vremea. Vor fi din nou 19 grade Celsius 

Vremea se anunță tot mai caldă în săptămâna viitoare,...

Chinezii au descoperit că pe Marte a existat un imens ocean 

Apar noi dovezi că Marte a fost în urmă cu multe...



Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop azi pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia care se va chinui să vadă jumătatea plină a paharului

Soarele intră in Săgetător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

Daniela Simulescu Foto emisiune

Ce le așteaptă în 2025 pe Zodiile de Foc: Berbec, Leu și Săgetător?

pixel