Ziua internaţională a bărbaţilor este sărbătorită pe 19 noiembrie! Cărui bărbat din viața ta îi ești recunoscător/oare?
Science News ne poartă într-o călătorie printre cele mai surprinzătoare descoperiri de anul acesta din domeniile astronomie, fizică, natură și nu numai.
Fără alte introduceri, iată 6 recorduri științifice surprinzătoare din 2021:
Cu mai bine de 13 miliarde de ani în urmă, când universul avea doar 670 de milioane de ani, s-a născut o gaură neagră.
La o masă egală cu 1,6 miliarde de Sori, gaura neagră supermasivă recent descoperită J0313-1806 este de două ori mai grea și cu 20 de milioane de ani mai veche decât deținătorul recordului anterior pentru cea mai veche gaură neagră cunoscută.
Gigantul antic este atât de mare încât pune la încercare noțiunile despre modul în care s-au format pentru prima dată găurile negre supermasive, spun astronomii.
Orice obiect cu masă are și gravitație, atât conform lui Isaac Newton, cât și lui Albert Einstein, chiar dacă abia se observă.
Oamenii de știință au măsurat acum gravitația unei bile de aur de 2 milimetri lățime și cântărind aproximativ 90 de miligrame – cel mai mic obiect căruia i-a fost măsurată vreodată atracția gravitațională.
Biluța a arătat că gravitația se comportă conform predicțiilor, chiar și când e vorba de mase foarte mici.
Cercetătorii încă mai doresc să testeze modul în care gravitația se comportă la o scară cuantică și mai mică, unde se pot aplica reguli diferite ale fizicii.
Un pterozaur de 160 de milioane de ani, poreclit Monkeydactyl, este acum cel mai vechi animal cunoscut cu degetele mari opozabile.
Reptila zburătoare, numită oficial Kunpengopterus antipollicatus, s-ar putea să-și fi folosit degetele mari și articulațiile flexibile pentru a urca în și a se deplasa prin copaci în ceea ce este acum nord-estul Chinei.
Degetele ar fi putut-o ajuta să captureze insecte și alte prăzi, spun oamenii de știință.
Pentru prima dată, o gaură neagră a fost văzută „înghițind” o stea neutronică, rămășițele prăbușite ale unei stele supergigant moarte.
Astronomii au detectat evenimentul prin măsurarea undelor gravitaționale care au emanat în urma coliziunii și care au ajuns în cele din urmă pe Pământ.
Toate sursele identificate anterior ale acestor ondulații în spațiu-timp constau în ciocnirea a două obiecte asemănătoare, cum ar fi două stele neutronice sau două găuri negre.
Dintele unui mamut siberian care a trăit în urmă cu mai bine de un milion de ani a oferit cel mai vechi ADN recuperat vreodată de la un animal.
Deținătorul recordului anterior era ADN-ul vechi de 700.000 de ani al unui un cal fosilizat.
Oamenii de știință spun că noua descoperire se apropie probabil de limita de timp la care poate persista ADN-ul.
Genele de mamut sugerează că este posibil să fi aparținut unei specii necunoscute anterior.
Misteriosul grup de hominizi cunoscut sub numele de Denisoveni s-a stins cu mult timp în urmă, dar nu fără a lăsa o urmă.
Poporul indigen Ayta Magbukon, din Filipine, are aproximativ 5% din ADN-ul lui de la Denisoveni, a relevat o analiză genetică.
Acesta este cel mai înalt nivel de ascendență denisovană găsit până acum oriunde în lume.
Cercetătorii folosesc rezultatul, împreună cu indiciile genetice de la alte grupuri care poartă ADN-ul Denisovan, pentru a reface mișcările denisovenilor prin Asia de Sud-Est, Papua Noua Guinee și Australia, scrie Descoperă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Vor fi sau nu temperaturi apropiate de normalul...
Vremea se anunță tot mai caldă în săptămâna viitoare,...
Apar noi dovezi că Marte a fost în urmă cu multe...
Pe data de 8 noiembrie,...
Iată câteva previziuni...
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Decembrie promite să fie o...
Astrologul Daniela Simulescu...
2025 se apropie cu pași...