4 ianuarie: Ziua Mondială a Alfabetului Braille
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Ziua mondială a Alfabetului Braille este marcată, în fiecare an, la 4 ianuarie.

La 4 ianuarie 1809, s-a născut francezul Louis Braille. El a murit la 6 ianuarie 1852, la Paris. Este cel care a inventat alfabetul tactil cu puncte în relief, pentru persoane cu deficienţe de vedere. Alfabetul este folosit şi astăzi de către nevăzători.

Louis Braille şi-a pierdut vederea la 3 ani, din cauza unui accident. Conform site-ului www.nbp.org, acesta a studiat la Institutul Naţional pentru Tinerii Nevăzători din Paris. În timpul liber, încerca să găsească o modalitate eficientă de a reprezenta, tactil, literele şi numerele.

Atunci, nevăzătorii încercau să citească folosind reproducerea în relief a literelor obişnuite, o metodă mai dificilă. Braille dorea să existe un sistem de scriere ce putea fi descifrat cu ajutorul degetelor.

A aflat despre căpitanul de artilerie Charles Barbier, care folosea, pentru trimiterea de mesaje secrete, un sistem de comunicare prin puncte embosate, pe care-l numea "scriere pe timp de noapte". Sistemul era definit de puncte imprimate pe carton.

Cum în armată acest sistem de comunicare nu a avut un succes prea mare, Barbier l-a făcut cunoscut la Şcoala pentru nevăzători. Louis a fost foarte interesat şi a petrecut următorii trei ani încercând să dezvolte acest proiect.

Alfabetul Braille foloseşte 6 puncte pentru 63 de semne (litere, sunete, semne, cifre, note muzicale). În 1847, a fost pus la punct tiparul Braille, cu ajutorul căruia puteau fi tipărite cărţi pentru nevăzători.

În 1878, alfabetul Braille a fost adoptat oficial ca metodă de învăţare a cititului pentru copiii nevăzători.

Pentru meritele sale, Louis Braille a primit din partea guvernului francez Ordinul Legiunii de Onoare, iar la Coupvray, localitatea natală, a fost ridicat un monument în memoria sa.

La 17 decembrie 2018, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia 73/589, prin care a proclamat 4 ianuarie ca fiind ziua dedicată alfabetului Braille, în scopul de a asigura pe deplin respectarea drepturilor persoanelor cu deficienţe de vedere, conform un.org.

Rezoluţia vine în completarea Convenţiei Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, adoptată de ONU la New York, la 13 decembrie 2006. De aceea, alfabetul Braille este esenţial pentru educaţia, libertatea de expresie şi de opinie, pentru accesul la informaţie şi incluziunea socială a persoanelor cu dificultăţi de vedere.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, pe plan mondial, 36 de milioane de oameni sunt diagnosticaţi cu orbire (cecitate) şi alţi 216 milioane se confruntă cu probleme moderate şi severe de vedere. În lipsa unor măsuri concrete şi energice din partea autorităţilor, pierderea vederii poate duce la marginalizare, deteriorarea generală a sănătăţii şi poate constitui o barieră în calea educaţiei şi a găsirii unui loc de muncă.

Sursa: AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru; editor: Marina Bădulescu, editor online: Andreea Preda)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie trebuie să-și vadă lungul nasului!

Pixabay.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să se abțină de la cheltuieli!

Sursa: pixabay.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie ar trebui să îndrăznească mai mult!

Pixabay.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie nu primește apreciere și validare din partea celorlalți

pixel